You are here:Főoldal»Hírek»A kábítószer elleni küzdelemre hívják fel a figyelmet június 26-án
2019.06.25, Tuesday

A kábítószer elleni küzdelemre hívják fel a figyelmet június 26-án

Az ENSZ 1987-es határozata óta minden évben június 26-án tartják a Drogellenes Nemzetközi Világnapot, amely évről évre rávilágít a drogfüggőségre, mint világméretű problémára. Mivel a kábítószerpiac rendkívül dinamikus és alkalmazkodó, terjedése is egyre veszélyesebb, ezért elengedhetetlen a fiatalok drogfogyasztásának megelőzése, valamint a függőség súlyos következményeire való figyelemfelhívás.

Az EMCDDA, azaz a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja megállapította, hogy általánosan magas a kábítószer-hozzáférés, és bizonyos területeken folyamatos növekedést mutat. A legfrissebb adatok szerint Európában – a 28 EU-tagállamot, Törökországot és Norvégiát értve ez alatt - több mint egymillió kábítószer-lefoglalást jelentettek 2016-ban. Az Unióban 92 millió felnőtt (15-64 év között) próbált már ki tiltott drogot élete folyamán, és a becslések szerint 2016-ban 1,3 millióan részesültek kezelésben kábítószer-fogyasztás miatt. A jelentés alapján Magyarországon számottevően kevesebb a fogyasztók száma, mint az EU-s országok többségében. Míg a Parti-drog használata erősödik, addig a marihuánát illetően átlagosnak mondható a statisztikánk. A viszonylag kedvező mutatók annak köszönhetőek, hogy Európa egyik legszigorúbb szabályozását vezette be Magyar Kormány a kábítószereknél, és bezárt több kiskaput is a drogkereskedők előtt. Sajnos a kábítószer online-piaca növekvő tendenciát mutat, és az új típusú drogok folyamatos megjelenése is nehezíti azok terjedésének visszaszorítását.

A drogfogyasztás tüneteinek felismerése fontos, azonban nehéz, hiszen a kamaszodó tizenévesek sokszor hasonló viselkedést mutatnak. Mindenképpen fel kell figyelni a következő árulkodó jelekre:

 • fáradtság, közönyösség, levertség, kedvetlenség vagy ok nélküli örömkitörések
 • megváltozott kapcsolat a családtagokkal
 • új baráti kör
 • a tanulmányi eredmény hirtelen romlása, figyelemzavar és gyengülő koncentrációs képesség
  feledékenység
 • indokolatlan félelemérzés, idegesség, türelmetlenség
 • túl sok, esetleg összefüggéstelen beszéd
 • az étkezési és az alvási szokások feltűnő megváltozása
 • az addigi kedvenc tevékenység, hobbi, sport hanyagolása
 • saját maga és a környezete hanyagolása
 • kimaradozás, iskolakerülés 

Drogfogyasztás gyanúja esetén – Szegeden és Csongrád megyében – célszerű a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum – tel.: 06-62 436-353 – pszichológus és pszichiáter szakembereitől segítséget kérni. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztálya részt vesz a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkájában, valamint közreműködik az iskolai interaktív drog-prevencióban. Egészségfejlesztő munkatársaink legutóbb június 14-én a Makói József Attila Gimnázium 10. és 11. osztályos évfolyamai részére tartottak interaktív foglalkozást a drogfogyasztás megelőzése érdekében. 
 
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata