You are here:Főoldal»Hírek»A törökországi földrengés Csongrád-Csanád vármegyei hősei tartottak előadást a kormányhivatal dolgozóinak
2023.05.17, Wednesday

A törökországi földrengés Csongrád-Csanád vármegyei hősei tartottak előadást a kormányhivatal dolgozóinak

A Pro domo előadássorozat vendége volt Tátrai János tűzoltó alezredes és Maróthi Róbert tűzoltó főtörzsőrmester. A HUNOR mentőcsapat Csongrád-Csanád vármegyei tagjai a februári, antakyai bevetésükről és törökországi tapasztalataikról tartottak előadást a kormányhivatal munkatársainak.

2023. februárjában a Richter-skála szerinti 7.8 erősségű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, amelyet több utórengés is követett. A természeti katasztrófa óriási pusztítást végzett minkét országban, a károk elhárítására 95 ország és 16 nemzetközi szervezet nyújtott segítséget, míg az összehangolt mentési műveletekben 56 országból közel 6500 fő vett részt.
„Csongrád-Csanád vármegyét Tátrai János és Maróthi Róbert mellett Süli Csaba képviselte Törökországban, azt gondolom, mindannyian büszkék lehetünk rájuk” – mondta el az előadás felvezetőjében Dr. Róth Márton főispán.
Magyarországról a HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos nehéz kutató-mentő mentőszervezet érkezett a helyszínre, és Antakya városában egy összedőlt 12 emeletes épületnél kezdték meg a tevékenységüket.
„Amikor megkaptuk a riasztást, még nem tudtuk pontosan, hova megyünk, csak annyit, hogy Törökország lesz a cél. Lényegében 24 órával a tragédia után már a helyszínen voltunk, és csapatunk egy része megkezdte a mentési munkálatokat, míg a másik része a tábort építette ki” – mondta el Tátrai János.
A HUNOR részéről 44 fő és 2 mentőkutya vett részt az egy hetes műveletben, de a magyar delegáció tagja volt 5 orvos, 6 mentőtiszt, a TEK 9 egészségügyi dolgozója, illetve 7 alpintechnikai és műszaki szakember is.
A magyar mentőszervezet az ENSZ INSARAG módszertannak megfelelően képes 10 napon keresztül napi 24 órában folyamatos mentést végezni, Antakyában egy mentőcsoport 16 órát dolgozott és 8 órát pihent. Szükség is volt a kemény munkára, ugyanis a tapasztalatok alapján 100 óráig van esély arra, hogy valakit élve találjanak a romok alatt.
„Rengeteget készülünk egy-egy mentésre, számunkra a bevetés olyan, mint a sportolóknak az olimpia. Itt kell mindent megtennünk” – tette hozzá Maróthi Róbert.
A HUNOR mentőcsapat a mintegy 1 hetes művelet során 17 túlélőt szabadított ki a romok alól. Az előadást követően a Területi Védelmi Bizottság nevében Dr. Róth Márton főispán emlékplakettet adományozott a mentőszervezet Csongrád-Csanád vármegyei tagjainak a Törökországban bekövetkezett földrengés okozta katasztrófa áldozatainak felkutatásában tanúsított hősies, áldozatos helytállás és emberfeletti munka elismeréseként.