You are here:Főoldal»Hírek»Drónokkal a parlagfű ellen
2019.06.18, Tuesday

Drónokkal a parlagfű ellen

Idén először drón is segíti Csongrád megyében a parlagfű felderítését. Az újítással nagyobb területeket lehet átvizsgálni úgy, hogy közben a zöldkár minimálisra csökken. Egy jogszabályváltozás miatt mostantól már nem csak július 1-e után büntethet a hatóság, ha a súlyosan allergizáló gyommal fertőzött egy-egy terület – ezért érdemes a tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodni az irtásról.

Egyszerűsíti, olcsóbbá és gyorsabbá tesz számos hatósági ellenőrzést azoknak a drónoknak a használata, amelyeket nemrégiben kapott a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Bár a sajtónyilvános bemutatón éppen a parlagfű jelenleg aktuális felderítése közben szemléltették az okos eszköz használatát, de több hivatali eljárásban is eredményes lehet az alkalmazása. Juhász Tünde szerint a modern világban elvárás, hogy a hatóság is rendelkezzen olyan berendezésekkel, amelyek a munkát gyorsabbá és eredményesebbé teszik. Az uniós projektből vásárolt hat drónt például építéshatósági, környezetvédelmi, levegőtisztaság-védelmi feladatok vagy a mezőgazdasági kárbejelentések ellenőrzésekor egyaránt bevetik majd - tette hozzá a kormánymegbízott.

Tóth Zoltán megyei parlagfű koordinátor kiemelte: Csongrád megye tavaly sajnos dobogós lett parlagfű fertőzöttségben az országos listán. „Nagy területeket érint itt a probléma, sok millió forint bírságot kellett kiszabnunk. Az idei ellenőrzést a drónok még hatékonyabbá teszik: a fotók és a GPS koordináták alapján könnyen és gyorsan beazonosítható a terület és megállapítható a parlagfű-fertőzöttség. Így egyszerűbbé válik a jegyzőkönyv elkészítése valamint a növényvédelmi bírság kiszabása. A büntetés mértéke – ami a terület nagyságától és a fertőzöttség mértékétől függ - 15 ezer forinttól 5 millióig terjedhet. Az eljárás során a külterületi ingatlanokon a kormányhivatal, belterületen a települési jegyző az illetékes” – mondta a szakember.

A tavalyi, júliustól októberig tartó parlagfű-mentesítési időszakban, Csongrád megyében 410 parlagfű foltot derítettek fel a hivatal szakemberei, amelynek a nagysága 317 hektár.

 

Fotók: szegedma.hu

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata