You are here:Főoldal»Hírek»Sajtóközlemények»Dohányzásmentes világnap
2018.05.31, Thursday

Dohányzásmentes világnap

Tisztelt Szerkesztőség!
 
Mellékelten küldöm a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztályának tájékoztató anyagát a holnapi, Dohányzásmentes világnap kapcsán.
 
 
 

Május 31. - Dohányzásmentes világnap

A dohányzás károsítja a szívet - válaszd az egészséget a dohányzás helyett!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 31-ét Dohányzásmentes Világnappá nyilvánította, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a dohányzással kapcsolatos egészségügyi kockázatokra, a dohányzásmentes életmód előnyeire, valamint azokra a hatásos szabályozásokra, amelyek hozzájárulnak a dohánytermékek fogyasztásának csökkenéséhez.

A 2018. évben a Dohányzásmentes Világnap témája: „Dohányzás és szívbetegség”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azokat a halálokokat, melyek összefüggésbe hozhatók a dohányzással, külön csoportba foglalta. A WHO Health for All (HFA) adatbázisának meghatározása
alapján ezek a következők BNO kód sorrendben:

  • az ajak-,szájüreg és garat rosszindulatú daganata (C00-C14),
  • a gége-, légcső a hörgők és a tüdő rosszindulatú daganata (C32-C34),
  • a nyelőcső rosszindulatú daganata (C15),
  • az ischaemiás szívbetegségek (I20-I25),
  • az agyérbetegségek (I60-I69),
  • az idült alsó légúti betegségek (J40-J47) okozta halálozás.

A csoport tagjai mind a vezető halálokok, a keringési rendszer betegségei- és a daganatos megbetegedések okozta halálozások közül került ki. A szív-érrendszeri megbetegedések több ember haláláért felelősek világszerte, mint bármilyen más halálok. A dohánytermékek használata a 2. leggyakoribb okozója a szív-érrendszeri betegségeknek, a magas vérnyomás után.

A Világnap ez évi mottója Csongrád megye vonatkozásában is fegyelem felkeltő, hiszen a KSH 2016. évi adatai szerint az ischaemiás szívbetegségek okozta halálozás vezető szerepét az alábbi adatok is alátámasztják, illetve az esetszámok alapján az alábbi sorrend állítható fel:


 


Halálok


2016.
évi esetszámok


1.


Ischaemiás szívbetegségek
(I20-I25) okozta halálozás


1206


2.


Agyérbetegségek (I60-I69)
okozta halálozás


456


3.


Gége-, légcső a hörgők és a
tüdő rosszindulatú daganata (C32-C34) okozta halálozás


389


4.


Idült alsó légúti betegségek
(J40-J47) okozta halálozás


180


5.

Ajak-, szájüreg és garat
rosszindulatú daganata (C00-C14) okozta halálozás


52


6.


Nyelőcső rosszindulatú
daganata (C15) okozta halálozás


30

 

Az első helyen álló ischaemiás szívbetegségek (I20-I25) okozta halálozás értéke többszörösen meghaladja a dohányzással összefüggésbe hozható halálozás csoportjába sorolt további halálokok mutató számait és ez hosszú idősoros adatokat értékelve is kijelenthető.

2016-ban Csongrád megyében az összes halálozás száma 5199 fő volt.

Ezen belül a dohányzással összefüggésbe hozható halálozások előfordulási arányát mutatja az alábbi diagram:

 

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH), Tájékoztatási adatbázis 2018 Halálozási és Megbetegedési Mutatók Információs Rendszere (HaMIR)

A 2016. évi összes halálozáson belül a dohányzással összefüggésbe hozható kórképek 44,5 %-ot képviselnek, ezen belül az első helyen álló ischaemiás szívbetegségek (23,2 %) okozta halálozás mértéke többszörösen meghaladja a dohányzással összefüggésbe hozható halálozás csoportjába sorolt további halálokok mutató számait. Ez a tendencia és a rendkívül magasnak mondható vezető halálok a hosszú idősoros adatokat értékelve is bizonyított.

A globális „dohányzásjárvány” több, mint 7 millió embert öl meg minden évben, melyből majdnem 900 ezer nemdohányzó, akik mások által elszívott dohánytermék füstjének beszívása miatt halnak meg. Az emberek védelme a dohányfüsttől a dohányzásmentes közösségi helyek, munkahelyek és tömegközlekedés kialakításával Magyarországon 2012-től törvényileg szabályozott.

 

A megelőzés és a leszokás fontosságáról

Mivel az epidemiológiai vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a dohányosok 70 %-a 18 éves kora előtt kezd dohányozni, a fiatalok körében érdemes felhívni a figyelmet az egyén felelősségére és fejleszteni az egészségtudatosságot.

Fontos tudni, hogy annak, aki szeretne leszokni káros szenvedélyéről, a segítség biztosítása ingyenes, bárki számára hozzáférhető lehetőség. Érdeklődni a háziorvosnál, kezelőorvosnál lehet, illetve rendelkezésre áll egy ingyenesen hívható információs vonal is.

Segítség a leszokáshoz: 06 80 200 493, leteszemacigit.hu