You are here:Főoldal»Hírek»Sajtóközlemények»Házhoz ment a kormányhivatal a GEMMA gyermekeihez
2018.04.24, Tuesday

Házhoz ment a kormányhivatal a GEMMA gyermekeihez

A fogyatékkal élő gyermekekkel, fiatalokkal nem könnyű a hivatalos ügyek intézése. A Csongrád Megyei Kormányhivatal ezért a szegedi GEMMA-iskola udvarára települt ki kormányablakbuszával: már délelőtt tucatnyi igazolvány készült el, de egészen délutánig folyt a munka.

Halmozottan- és közepesen sérült gyermekek járnak Szegeden GEMMA Fejlesztő Nevelés–oktatást Végző Iskolába, amely a Bakay Nándor utca városközponttól távolabbi részén található. Az egykori erdészeti kollégium épületét és környezetét kisebb-nagyobb lépésekben újítják fel, április 19-én is folyamatosan dolgoztak a munkások az épület külső részén. Ennek ellenére bent zajlott a nevelői munka, az udvaron viszont nem megszokott tevékenységet végeztek: a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormányablakbuszában sorra készültek a fényképfelvételek, és az igazolványigénylések.

„A mai nap a GEMMA-iskolában 14 ügyfelünk volt eddig, nagyrészt diákigazolvány-készítéshez szükséges NEK (Nemzeti Egységes Kártyarendszer) adatlapot vételeztünk fel, valamint személyazonosító igazolvány ügyintézése zajlott” – nyilatkozta kora délelőtt Csányi Zsolt, a Szegedi Járási Hivatal Kormányablak Főosztályának vezetője. Kiemelte, a kormányhivatal számára fontos, hogy a mobil kormányablakbusz a megye teljes területén eljusson azokra a településekre, intézményekbe, ahol idősek, elesettek, megromlott egészségi állapotúak élnek, vagy ott oktatásban vesznek részt.

Csányi Zsolt úgy gondolja, hogy az enyhén, vagy súlyosan sérültek szüleinek könnyebbséget jelent, hogy a kormányablakbusz segítségével, sokkal családbarátabb közegben találkozhatnak az állammal, mint egy hivatal falai között. Más szociális intézményekhez hasonlóan jó kapcsolat alakult ki a GEMMA-iskolával, ahova előre egyeztetett időpontban jöttek el, így a pedagógusok, szülők is felkészülhettek az ügyintézésre.

Péntek Imréné, az intézmény igazgatója hozzátette, komoly segítség számukra a kormányablakbusz, mert sajátos nevelési igényű fiatalok iskolájukba. „Az élet minden területen – beleértve a kormányhivatalt – nagy nehézséget jelent az ügyintézés, hiszen a gyermekeink többsége kerekesszékes, mozgássérült, értelmi fogyatékos – fogalmazott. Elárulta, a szülők nagyon örültek a lehetőségnek, mert csemetéikkel nem könnyű várakozni egy hivatalban még tíz-húsz percet sem.

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata