You are here:Főoldal»Hírek»Sajtóközlemények»Máté Bence fotóktól az elektronikai hulladékgyűjtésig - A környezetvédelem jegyében telik az október a Csongrád Megyei Kormányhivatalban
2018.10.13, Saturday

Máté Bence fotóktól az elektronikai hulladékgyűjtésig - A környezetvédelem jegyében telik az október a Csongrád Megyei Kormányhivatalban

Két egyedülálló kiállítással, előadással, állateledel-gyűjtéssel és elektronikai hulladékgyűjtéssel hívja fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára a Csongrád Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi hatósága. Október 15 és 24 között minden korosztályt megszólítva igyekeznek elgondolkodásra és cselekvésre buzdítani azokat, akik átérzik a környezet és a természetvédelem fontosságát.

Október 15-én, hétfőn, 10 órától két kiállítással nyílik meg a Lásd és Védd! elnevezésű programsorozat, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri központi épületében. Máté Bence világhírű természetfotói mellett a vadon élő állatok tiltott vadászata és a belőlük készült használati és dísztárgyakra épülő, illegális kereskedelem során elkobozott, mintegy 100 termék látható a tárlókban. A kiállításokat dr. Juhász Tünde kormánymegbízott nyitja meg.

A környezetvédelmi program kapcsán, a megnyitó előtt, 9:45-től a sajtó munkatársai rendelkezésére áll dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, Czirák Zoltán, az Agrárminisztérium Biodiverzitás és Génmegőrzési Főosztályának szakértő munkatársa,  Jéga-Szabó Ferenc, a Multigrade Kft. ügyvezetője.

Helyszín: a Kormányhivatal Rákóczi tér 1. szám alatti központi épülete.

A programokról bővebben:

Máté Bence világhírű természetfotós kiállítása:

Az idei rendezvény különlegessége, hogy elfogadta a hivatal felkérését Máté Bence világhírű természetfotós, aki a kiállítás időtartamára komplett képsorozatot bocsátott rendelkezésre. A több millió forintot érő anyag 33 db egyedülálló és lélegzetelállító képet tartalmaz.

Az illegális kereskedelem veszélyeit bemutató időszakos kiállítás:

A tárlat megtekintése során számos megdöbbentő információval szembesülhet a látogató arról, hogy a vadon élő állatokat miért vadásszák jogellenesen, mit készítenek bőrükből, agyarukból, belső szerveikből és hogyan próbálnak meg mindezekkel illetéktelen személyek - a hatóságokat kijátszva - kereskedni. Látható lesz egyebek mellett ocelot szőrme, fókabőr, varánuszbőr, kígyóbőr, elefántcsontból készült tárgyak is.

Az anyag méltán nevezhető egyedülállónak, mert ebben az összeállításban, ekkora mennyiségben és ilyen céllal eddig is csak a Csongrád Megyei Kormányhivatalban voltak láthatók az itt bemutatásra kerülő, elkobzott tárgyak.

Rendhagyó természetismeret óra a nyitónapon:

Az állatok szeretetére és tiszteletére nevelő kiállítás alatt rendhagyó természetismeret órákat is tartanak a szervezet munkatársai, amelyre elsősorban iskolás csoportok jelentkezését várják. Október 15-én, a megnyitó napján az első rendhagyó természetismeret órával egybekötött tárlatbemutatót az Agrárminisztérium Biodiverzitás és Génmegőrzési Főosztályának szakértő munkatársa tartja, 10:15-től.

Állatsimogató és állateledel gyűjtés:

A megnyitóhoz kapcsolódóan állatsimogatót, állateledel gyűjtést is szervez a hivatal. Egész hónapban várják a felajánlott tápokat, konzerveket, hogy továbbadják a Tappancs Állatvédő Alapítvány számára. Állatsimogató csak a nyitó napon lesz, itt az alapítvány jóvoltából terápiás kutyusokat, valamint a Vadaspark kisállatait lehet közelről megcsodálni.

Elektronikai hulladékgyűjtés, október 15-16.:

A közelgő Földünkért világnap alkalmából ezen a két napon megismétli a tavasszal szervezett, nagy sikerű elektronikai hulladékgyűjtést a kormányhivatal.

Ezekben az eszközökben olyan veszélyes anyagok találhatóak, amelyek ha a kukába kerülnek és a kommunális hulladékkal megegyező utat járnak be, akkor a bennük található veszélyes anyagok a csapadékvíz hatására kimosódhatnak vagy égetés során a levegőbe juthatnak, ezáltal pedig veszélyeztethetik a környezetet.

Az épület előtti parkolóban kialakított gyűjtőponton a két nap során most gond nélkül megszabadulhat ezektől az eszközöktől bárki, reggel 8-tól délután 5-ig.

További információk:

Az iskolák a Szegedi Járási Hivatal Hivatalvezetői Titkárságán jelentkezhetnek be a rendhagyó természetismeret órákra Nagy Ágnesnél (tel: 62/561-634) vagy dr. Kocsis Krisztinánál (tel: 62/561-630).

Kérjük a sajtó munkatársait, legyenek a szervezők segítségére azzal, hogy közzé teszik a programokat és tudósítanak a közös felelősségvállalást népszerűsítő és a szemléletformálást segítő rendezvényekről!

A programsorozat szervezésében és megvalósításában együttműködő partnereink:

  • Máté Bence természetfotós
  • Agrárminisztérium
  • Magyar Természettudományi Múzeum
  • Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft.
  • Meritum Egyesület
  • Móricz Zsigmond Művelődési Ház Szeged - Szentmihály
  • Tappancs Állatvédő Alapítvány
  • Multigrade Környezetvédelmi Kft.