You are here:Főoldal»Hírek»Lakossági tájékoztató Szeged levegőjének szálló por szennyezettségéről
2019.10.25, Friday

Lakossági tájékoztató Szeged levegőjének szálló por szennyezettségéről

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az elmúlt napokban meghaladta a szálló por koncentrációja Szegeden, a Rózsa utcában üzemelő automata - az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat részeként - mérőállomás adatai alapján az egészségügyi határértéket. Egészségügyi határértéknek a szálló por koncentráció (PM10) 50 μg/m3-nél magasabb értékét tekintjük.

Milyen veszélyeket jelent a légszennyezés?

Percenként átlagosan 12-16 alkalommal lélegzünk. A szennyező, káros anyagok a légutakba bejutva egészségkárosodást okozhatnak. A szálló por (PM10) a talaj eróziójából, valamint az utak kopásából és ipari tevékenységből származó részecskéket tartalmaz. A szállópor-koncentráció rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Ebben az időszakban többen fordulnak orvoshoz asztma és krónikus légcsőhurut, valamint szív-érrendszeri megbetegedések miatt. A szálló por részecskéi ingerlik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A szennyező anyagok gyulladást keltenek, asztmás rohamot provokálhatnak. Hatásukra heveny, illetve krónikus légzőszervi betegségek (pl. krónikus bronchitis) egyaránt kialakulhatnak, fokozódó nehézlégzés jelentkezhet. A nyálkahártya ellenálló képessége a kórokozókkal, allergénekkel szemben csökken.
Leginkább veszélyeztetett csoportok: asztmások, tüdőbetegek és szívbetegek. Azok a személyek, akik gyakran végeznek fizikai munkát szabadban. Időskorúak, gyerekek.

 

Hogyan védekezhetünk?

A várandós nők, gyermekek, idősek, betegek - ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll - kerüljék a szabadban tartózkodást! A csecsemőket ne sétáltassuk! A magas por koncentráció miatt a szabadtéri sportolás – egészséges személyeknek - sem javasolt! Ilyenkor érdemes előnyben részesíteni a tömegközlekedést. Tilos az avar és kerti hulladékok égetése. A dohányzás elhagyásával, a lakás tisztán tartásával, a vegyszerek (dohányfüst, gáztüzelésű berendezések égéstermékei, a szigetelőanyagokból, ragasztókból kipárolgó formaldehid, a légfrissítő aeroszolokból, dezodorokból esetlegesen felszabaduló kén-dioxid, különféle rovarirtó szerek) ésszerű használatával, a beltéri szennyező anyagok szintje hatékonyan csökkenthető.

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata