2023.01.01, Sunday

Főispán

Dr. Róth Márton


Dr. Róth Márton

Csongrád-Csanád vármegye főispánja

Személyes adatok:

Születési hely, idő: Budapest, 1981. november 6.
Családi állapot: nős, 1 gyermek édesapja

 
Végzettség:

  • Irodalomtudomány PhD - Università degli Studi di Roma “La Sapienza”, Olaszország
  • Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár diploma
  • Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Olasz nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár diploma
  • Czuczor Gergely Bencés Gimnázium

 

Szakmai tapasztalat:

A római „La Sapienza” egyetemen szerzett – és az SZTE-n honosított – irodalomtörténeti doktorátust követően a Szegedi Tudományegyetem Olasz Tanszékén és a Szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban kezdte meg oktatói pályafutását. Tudományos tevékenységét, magyar és idegen nyelvű publikációit több hazai (MTA – Pedagógus Kutatói Pályadíj, Ogonovsky Edit-díj) és nemzetközi díjjal (Premio Maria Cianci) jutalmazták. Vendégelőadóként, konferencia résztvevőként külhoni egyetemeken is megfordult (Padova, Róma), a vatikáni könyvtárban végzett hungarika-kutatását Klebelsberg Kunó Ösztöndíjjal támogatták. Az MTA köztestületi és a Magyar Dantisztikai Társaság tagja.

Az Olaszországban szerzett kulturális tapasztalati nyomán 2018 tavaszán lépett a Külgazdasági és Külügyminisztérium szolgálatába, mint kormány-főtanácsos.

2018 szeptemberében a KKM közigazgatási államtitkára külszolgálatra helyezte ki Magyarország Római Nagykövetségre, ahol négy éven át, 2022 júniusáig beosztott diplomataként teljesített szolgálatot. Portfóliójába az olasz belpolitikán túl, protokolláris, kulturális és tudománydiplomáciai feladatok egyaránt beletartoztak. Munkájának eredményét 2021. március 15-én misszióvezetői dicsérettel ismerték el.

2022. november 1. óta főispánként vezeti a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt.


Nyelvtudás:

  • Olasz felsőfok
  • Angol középfok