Ön itt van:Főoldal»Hírek»Legfeljebb 65 százalékig vonhatnak be alvállalkozókat az új közbeszerzési törvény szerint
 

A kormánymegbízott válaszol

Tisztelt Látogató!

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetőjeként örülök, ha bizalommal fordul hozzánk. Bár szeretnék, de elfoglaltságaim miatt ritkán tudok találkozni azokkal, akik személyesen szeretnék megosztani velem hivatalos ügyüket. 
Szerencsére az internet világa megoldást adhat erre: kérem, pár sorban írja le nekem a problémáját, adja meg elérhetőségét és egy héten belül válaszolni fogok a kérdésére. 
 
 
Üdvözlettel: Dr. Juhász Tünde, Kormánymegbízott Üzenetküldés
 

Megjelent a 2018. évi munkahelyteremtő pályázat

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 2018-2019. évi központi kerete terhére 5 milliárd Ft támogatási keretösszeggel hirdette meg pályázatát. A kiírás célja a KKV-k fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójuk javítása érdekében az – új munkahelyek létrehozását eredményező – munkahelyteremtő beruházások támogatása.

 

Bővebb információ

2017.03.28, kedd

Legfeljebb 65 százalékig vonhatnak be alvállalkozókat az új közbeszerzési törvény szerint

Önkormányzatok, vállalkozások és intézmények számára is nyitott konferenciát tartott szerdán a Közbeszerzési Hatóság. A tájékoztató rendezvénysorozat egyik állomása volt Szeged, ahol többek között szó volt arról, milyen újdonságokkal jár a január 1-jén életbe lépett új közbeszerzési törvény, s milyen tapasztalatokkal zárták az előző évet.

A közbeszerzési törvényt számos ponton módosították, legutóbb idén január 1-jén változtattak az önkormányzatokat és vállalkozásokat egyaránt érintő jogszabályon. A legfontosabb változások egyike, hogy a közbeszerzési döntőbizottság akár 90 napos eltiltást is kezdeményezhet azzal a vállalkozással szemben, amely a közbeszerzési szerződésben súlyos jogsértést követett el. Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke összefoglalva elmondta, a változtatásokra azért volt szükség, hogy a törvény minél inkább igazodjon a gyakorlati tapasztalatokhoz.

“Fontos változást jelent továbbá, hogy a 10 éve változatlan közbeszerzési értékhatárok emelkedtek. Árubeszerzés és szolgáltatások esetén 8 millióról 15 millió forintra, építési beruházás esetén 25 millió forintra emelkedett az értékhatár” – folytatta. A kifizetések rendje is visszaállt kétszintűre, valamint változás az is, hogy az eddigi 50-50 százalék helyett már csak legfeljebb 65 százalékig vonhat be fővállalkozó alvállalkozót a szerződésteljesítésbe.

“Az uniós tagállamok között elsőként Magyarország ültette át saját jogrendszerébe az uniós irányelvet, ekkor született meg az új, 2015 novemberi törvény. Továbbá fontos kormányzati célok is beépültek, így például a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozásának szándéka. A januári változások a 2015 novemberi törvény finomhangolásai.”

A Csongrád Megyei Kormányhivatal tavaly összesen 19 közbeszerzést indított el – ezt már Juhász Tünde megyei kormánymegbízott tette hozzá. “A közbeszerzés alkotásához, működtetéséhez bár nincs közünk, ugyanakkor mi is tudunk közbeszerzési jogorvoslati kezdeményezéssel élni, amennyiben az önkormányzatok működéséhez kapcsolódóan szabálysértésre okot adó dolgot tapasztalunk” – folytatta.

A konferencián a megyei kormánymegbízott és a hatóság elnöke egy együttműködési megállapodást kötött, melynek értelmében további szakmai konzultációs rendezvényvények szervezésére nyílik lehetőségük a jövőben.

 

Forrás: szegedma.hu

Hivatkozások