Ön itt van:Főoldal»Hírek»Sikeres közfoglalkoztatási mintaprogramját mutatta be Kistelek
csütörtök, 27 április 2017 15:55

Sikeres közfoglalkoztatási mintaprogramját mutatta be Kistelek

A Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya az idei esztendő első közfoglalkoztatási szakmai napját Kisteleken tartotta, a rendezvény záró programjaként az önkormányzat kertészetébe tettek látogatást a résztvevők, ahol Csongrád megye polgármesterei és a szakmai megvalósítók nyerhettek bepillantást a sikeres kisteleki közfoglalkoztatásba

Április 26-án rendezte meg a Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya az idei esztendő első közfoglalkoztatási szakmai napját. Ezúttal Kistelek adott otthont a már hagyományos találkozónak, amelyen Csongrád megye polgármesterei és a szakmai megvalósítók vettek részt, a közfoglalkoztatással kapcsolatos jó gyakorlatok, észrevételek, tapasztalatok összegzése, és az együtt gondolkodás jegyében.

 

 

A szakmai napot dr. Juhász Tünde nyitotta meg, majd előadások hangoztak el a közfoglalkoztatás 2017. évi kihívásairól, a Kisteleki járási startmunka mintaprogramokról, a közfoglalkoztatásban előállított élelmiszerek értékesítésének feltételeiről, valamint a közfoglalkoztatás aktualitásairól, statisztikáiról Csongrád megyében.

 

 

A rendezvény záró programjaként a kisteleki önkormányzat kertészetét tekinthették meg a résztvevők. A kisteleki termálvízkút hőjét mind inkább kiaknázva, a közfoglalkoztatás keretein belül 2012-ben építettek egy 480 négyzetméteres fóliaházat a Rózsaliget Kollégium mögötti területen a munkahelyteremtés és a város köztereinek minél gazdaságosabb megszépítésének érdekében. Az ötlet annyira sikeres volt, hogy az első két év eredményeit látva, további támogatásban részesültek, amiből egy másik fóliaházat is felhúztak a már meglévő mellé, jelenleg háromban gazdálkodnak.

 

 

A járási startmunka mintaprogram mezőgazdasági programeleme keretében működő kertészetben Nagy Sándor, polgármester és Németh Szilvia mutatta be a gazdálkodást, amelynek eredményként évente mintegy 67000 palántát nevelnek a termálvízzel fűtött fóliaházakban. A két nagy fóliában a városon már keresztülment hulladékhővel, gyakorlatilag ingyen fűtik a növényeket. Odabent 20-22 °C az ideális, ehhez 47 °C-os vízhőmérsékletet állítanak be.

 

 

A látogatás során a vendégek megismerkedhettek a program keretében végzett munkafolyamatokkal, megtekintették a dísznövények, illetve egyéb zöldségnövények ültetvényeit. Az itt termelt zöldségek egy részét helyben, a hátrányos helyzetű családok és a szociálisan rászorulók között osztják szét. A látogatás végen, a házigazdák minden vendégnek egy kis láda meglepetéssel kedveskedtek.

 

Forrás: www.kistelekjaras.hu

Foglalkoztatási Főosztály Felhívása

Közérdekű adatok