Ön itt van:Főoldal»Hírek»Jegyző értekezlet - Ezúttal is hasznos témák voltak terítéken
kedd, 12 szeptember 2017 08:09

Jegyző értekezlet - Ezúttal is hasznos témák voltak terítéken

A megyei jegyzők által felvetett kérdések, kérések alapján állította össze ezúttal is a Jogi és Hatósági Főosztály a legutóbbi jegyző értekezlet témáit. A fórumot dr. Juhász Tünde nyitotta meg, köszöntőjében arra kérve az önkormányzati hivatalok vezetőit, hogy a jogszabály változásokkal kapcsolatosan mindig igyekezzenek „tiszta forrásból” - tehát az arra hivatott, hatáskörökkel, feladatokkal rendelkező szakemberektől- tájékozódni. Ennek egyik formája a rendszeres jegyzői értekezlet.

A témák közül különösen hangsúlyos volt az Államkincstár előadása, amelyen az ASP gazdálkodási és adószakrendszerének használatával kapcsolatos, gyakorlati kérdései szerepeltek. Emellett szó esett a településképi rendeletről, amelyet az önkormányzatoknak várhatóan 2017. december 31-ig kell megalkotniuk. Az előadók tájékoztatást nyújtottak a törvény végrehajtásával kapcsolatos feladatokról, kitérve a megalkotandó rendelet formai és tartalmi követelményeire. Felhívták a figyelmet, hogy a képviselői munkától huzamosabb ideig (a jogszabály szerint egy éven túl) távol maradó önkormányzati képviselők mandátumának megszűnésével kapcsolatban a jogszabályi előírások betartására – az ilyen képviselői helyeket ugyanis a Helyi Választási Bizottság kiadná a listán soron következő, legtöbb szavazatot elért jelöltnek, így a testület teljes létszámban folytathatná érdemben a munkáját.
A kormánymegbízott ismételten a jegyzők figyelmébe ajánlotta a Csongrád Megyei Kormányhivatal saját fejlesztésű segítő felületét, a z Önkormányzati Helpdesk szolgáltatást, amelyen keresztül közvetlenül a Törvényességi Felügyeletet gyakorló osztály szakembereihez lehet fordulni kérdésekkel, valamint az általuk rendszeresen szerkesztett Hivatali Tájékoztatót, amely az aktuális jogszabály változásokról, határidős feladatokról szolgáltat az önkormányzatok munkatársai számára elérhető információkat.


CSMKH Sajtószolgálat

Közérdekű adatok