Ön itt van:Főoldal»Hírek»Egyre olcsóbb, komfortosabb, és környezetkímélőbb épületekben működik a Kormányhivatal
hétfő, 02 október 2017 08:06

Egyre olcsóbb, komfortosabb, és környezetkímélőbb épületekben működik a Kormányhivatal

Egy nyertes energetikai pályázat keretében napkollektorokat vagy napelemeket kapott kilenc Csongrád Megyei Kormányhivatal által használt ingatlan. A most záruló projektnek köszönhetően 131 047 000 forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatásból valósult meg energiatakarékos beruházás.

A megye öt településén zajlott fejlesztés részleteiről, a hivatal 
Rehabilitációs Ellátási és Szakértő Osztálya Sólyom utcai épületének tetején tartott sajtóeseményen számolt be dr. Juhász Tünde kormánymegbízott és dr. Nemcsok Dénes Sándor, környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkár.  Az itt kialakított, 50 kilowattos napelemes rendszer számít a projekt legnagyobb beruházásának.

"A kormányhivatal 2014 óta tudatos ingatlanracionalizálásba kezdett, ennek eredményeként igyekeztünk jobban kihasználni a ránk bízott épületi állományt. Harmincnyolccal csökkentettünk az objektumaink számát, így jelenleg ötvennégy ingatlant veszünk igénybe ” – mondta el a projektzárón Juhász Tünde. A kormánymegbízott hozzátette, az elmúlt három év alatt a megmaradt ingatlanok fejlesztésére közel 2,5 milliárd forintnyi KEHOP és KEOP pályázati forrást használt fel a hivatal, amelyek köszönhetően összesen harminchat létesítményt tudtak korszerűbbé, az energiafelhasználást tekintve hatékonyabbá, és üzemeltetési szempontból olcsóbbá tenni.

Nemcsok Dénes Sándor elmondta, példaértékűnek tartja a Csongrád megyei projektet, hiszen kevesebb, mint egy év alatt jutott el a kezdeti lépésektől az átadás pillanatáig. A napelemes beruházásról szólva hozzátette: ez az az energetikai fejlesztés, amely a rácsatlakozás után azonnal bizonyítja hasznosságát, míg például a hőszigetelés, vagy a nyílászáró csere hatása az energiafelhasználásra leghamarabb egy fűtési szezon eltelte után jelentkezik.

A korszerűbb technológiák alkalmazásától éves szinten jelentős energia- és költségmegtakarítást vár a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A projekt kiemelt célkitűzése, hogy az egyes épületek villamos energia felhasználásának megújuló energiaforrásra való teljes vagy részleges áttérését biztosítsa, ezáltal csökkentse az egyes épületek működési költségeit. A napelemes rendszer elemei közül a napelem táblák a tetőkre, az inverterek az épületen belül kerültek elhelyezésre. A rendszer a közüzemi hálózatra csatlakozik. A megtermelt elektromos áramot elsődlegesen helyben használják fel, a többlet energia a közüzemi hálózatba kerül visszatáplálásra.

A beruházás hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet vagyonkezelésében lévő illetve használatában álló ingatlanok energiatakarékosabban és környezetbarátabb módon működjenek.

Közérdekű adatok