Ön itt van:Főoldal»Hírek»Csimpánzkéz, krokodilkonzerv és hiúzbunda: feketepiaci értékekből nyílt állatvédelmi kiállítás
 

A kormánymegbízott válaszol

Tisztelt Látogató!

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetőjeként örülök, ha bizalommal fordul hozzánk. Bár szeretnék, de elfoglaltságaim miatt ritkán tudok találkozni azokkal, akik személyesen szeretnék megosztani velem hivatalos ügyüket. 
Szerencsére az internet világa megoldást adhat erre: kérem, pár sorban írja le nekem a problémáját, adja meg elérhetőségét és egy héten belül válaszolni fogok a kérdésére. 
 
 
Üdvözlettel: Dr. Juhász Tünde, Kormánymegbízott Üzenetküldés
 

Megjelent a 2018. évi munkahelyteremtő pályázat

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 2018-2019. évi központi kerete terhére 5 milliárd Ft támogatási keretösszeggel hirdette meg pályázatát. A kiírás célja a KKV-k fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójuk javítása érdekében az – új munkahelyek létrehozását eredményező – munkahelyteremtő beruházások támogatása.

 

Bővebb információ

2017.10.06, péntek

Csimpánzkéz, krokodilkonzerv és hiúzbunda: feketepiaci értékekből nyílt állatvédelmi kiállítás

Szeged - Krokodilkonzervet, preparált csimpánzkezet is láthatunk azon a kiállításon, amely az állatok világnapján nyílt a kormányhivatal épületében. A lefoglalt tárgyak feketepiaci értéke hatalmas, ám vadállatok életébe kerül az elkészítésük.

– Évente 350 millió állatot irt ki az ember csak azért, hogy bőrét, szőrét vagy egyéb részeit értékesítse. A kábítószer után ez a legfejlődőbb feketepiaci üzletág – mondta el egy szerdán megnyílt különleges kiállításon Czirák Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályának munkatársa. Az illegális kereskedelem veszélyeit bemutató időszakos szegedi tárlat, amely a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri, központi épületben nyílt, egyedülálló az országban: elkobzott tárgyakat lehet itt megtekinteni, amelyek vadon élő állatok jogellenes levadászásából származnak. A látogatók pedig amellett, hogy megnézhetik a több tucatnyi holmi között például a krokodilkonzervet, a teknőspáncélból készített dísztőrpajzsot vagy a preparált csimpánzkezet, a mögötte kiállított tablókról információkat kaphatnak az érintett állatokról és arról, mekkora kárt okoz az ilyen dísztárgyak készítéséért való levadászásuk.

– Évente 100 millió cápát ölnek meg uszonyukért és fogukért – mesélte egy általános iskolás csoportnak Czirák Zoltán. – Kevesen tudják, de ez a faj az egyetlen, amely sosem lesz rákos. Azt gondolom, a titkuk megfejtése sokkal fontosabb lenne, mint egy finom leves, ami miatt legyilkolják őket, és ami miatt ki is pusztulhatnak a bolygóról.

A tárlaton sok megdöbbentő számmal lehet találkozni. Egy medve epehólyagért 7 ezer dollárt is fizetnek – a kínai gyógyászatban használt alapanyagért természetesen megölik az állatokat. Az elefántcsontért is, amelynek grammonkénti ára azonos az aranyéval, így az ebből készített dísztárgyak a legértékesebb darabjai ennek a bemutatónak.

– Amennyi hiúz kellett ennek a bundának az elkészítéséhez, annyi nem is él egész Magyarországon – mutatta a gyerekeknek az egyik női ruhadarabot a minisztériumi szakértő, aki azt is készséggel elmagyarázta az érdeklődő gyerekeknek, a krokodilbőr táskán sem műanyag az állatfej: az bizony egy élő állat volt, amíg ezért meg nem ölték. Mindezek mellett azt is megtudhatták, hogy a tengerparti kagyló- és csigaházgyűjtéssel is óvatosan kell bánni, ha ugyanis egy védett fajé lapul szuvenírként a táskában, azért akkor is bírság jár, ha üres állapotában gyűjtötte be valaki a tengerfenékről – hiszen ez utólag már nem bizonyítható.

– Ez a kiállítás amellett, hogy felhívja a figyelmet, milyen veszélyek fenyegetik az állat- és növényvilágot, az ismeretterjesztésre, szemléletformálásra is hangsúlyt fektet, hiszen az egyedek életét csak így lehet megmenteni – fogalmazott Czirák Zoltán. A legtöbb lefoglalás Ferihegy mellett Szeged térségében történik, hiszen Szerbia a feketepiac elosztóközpontja, ha pedig Magyarországra bejutnak ezek az árucikkek, már szabadon vihetők Nyugat-Európában bárhová.

 

Forrás: www.delmagyar.hu

Képgaléria

View the embedded image gallery online at:
http://www.csmkh.hu/hu/2962#sigProGalleria4159b3e305

Hivatkozások