Ön itt van:Főoldal»Hírek»Mécsesekkel és szentmisével emlékeztek az 1956-os hősökre
hétfő, 06 november 2017 08:19

Mécsesekkel és szentmisével emlékeztek az 1956-os hősökre

Szeged - Az 1956-os forradalom leverésének évfordulójára mécsesekkel emlékezett a megyei kormányhivatal és a megyei önkormányzat. A tiszteletadást ünnepi szentmise zárta a dómban.

 

A magyar népet felszólítom, hogy a megszálló hadsereget vagy az általa esetleg felállított bábkormányt törvényes felsőségnek ne tekintse, s vele szemben a passzív ellenállás összes fegyverével éljen – kivéve azokat, melyek Budapest közellátását és közműveit érintenék – hangzottak Bibó István szavai hangfelvételről szombat este a dómnál, Tóbiás Klára Magyar Pieta című szobra előtt. A megyei kormányhivatal és a megyei önkormányzat az egykori államminiszter szavaival kezdte közös megemlékezését az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján. A Nagy Imre-kormány egyetlen, az országban maradt tagja kiáltványában azt is hozzátette, fegyveres ellenállásra felszólítani nincs módjában, információ hiányában felelőtlenség lenne tőle a magyar ifjúság drága vérével rendelkezni. Majd a nagyhatalmakhoz és az ENSZ-hez fordult az ország és szabadságának védelme érdekében.

 

Biernacki Karol, a megyei levéltár igazgatója, Lengyelország tiszteletbeli konzulja beszédében úgy fogalmazott: az 1956-os esztendő letaglózta az elvtársakat. A népi demokrácia masszívnak hitt barakkján hajszálrepedések keletkeztek, hiszen két nemzet fiai kiáltották, hogy elég volt. A lengyelek és a magyarok. 1956. november 4. a magyarság modernkori gyásznapja. Ezen a napon a szovjet tankok ismét meggyalázták a magyar nemzet szuverenitását. Nyomukban idegen ideológia kúszott az országba, amely félelemben fogant, és amely erőszakkal ejtette rabul a lelket és a szellemet. A végtermék a homo szovjetikusz lett volna, aki hazátlan, hitetlen, magányos, sivár.

A történész feltett a kérdést, a négy évtizeden keresztül ható méreg milyen mértékben roncsolta a nemzet lelkét. Vajon sikeresen megszabadultunk ennek maradványaitól? Megőriztük-e az ötvenhatos nemzedék elszántságát és hitét? Van-e annyi erőnk, hogy ellenálljunk az újabb, más irányú veszélyeknek?  Úgy véli, mindenekelőtt önmagunk szövetségeseivé szükséges válnunk, mert csak az együvé tartozó közösség képes építkezni. Másrészt a komoly erőfeszítések árán megszerzett belső szuverenitásunkat meg kell őrizni, hiszen ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy szilárd szuverén államot alapozzunk meg. Ez pedig előfeltétele annak, hogy képesek legyünk hazánkat akár fizikai, akár világnézeti szférában megvédeni. Kulturális szuverenitásunkról a szónok megjegyezte: újabb keletű fenyegetések érik. A fokozatosan teret hódító morális válság alapjaiban rendíti meg a keresztény hagyományokon nyugvó világrendünket. A tíz parancsolat erkölcsi alapvetésének felhígítása szükségtelen és nem megengedhető.  Ha ezt a törvényt a betegeskedő nyugat-európai államok mintájára megtagadjuk, szolgalelkű nemzetté alacsonyodunk.

Az emlékezők mécseseket gyújtottak az áldozatok tiszteletére, majd szentmise kezdődött a dómban, melyet Kondé Lajos belvárosi plébános mutatott be.

 

(Forrás: www.delmagyar.hu)

Közérdekű adatok