Ön itt van:Főoldal»Hírek»Péntektől jelentősen javulhat a levegő minősége Szegeden
 

A kormánymegbízott válaszol

Tisztelt Látogató!

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetőjeként örülök, ha bizalommal fordul hozzám.
Kérem, pár sorban írja le nekem a problémáját, adja meg elérhetőségét és válaszolni fogok a kérdésére. 
 
 
Üdvözlettel: Dr. Juhász Tünde, kormánymegbízott Üzenetküldés
 

Megjelent a 2018. évi munkahelyteremtő pályázat

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 2018-2019. évi központi kerete terhére 5 milliárd Ft támogatási keretösszeggel hirdette meg pályázatát. A kiírás célja a KKV-k fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójuk javítása érdekében az – új munkahelyek létrehozását eredményező – munkahelyteremtő beruházások támogatása.

 

Bővebb információ

2017.02.16, csütörtök

Péntektől jelentősen javulhat a levegő minősége Szegeden

Tájékoztatás Szeged légszennyezettségi állapotáról.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat részeként Szeged, Rózsa utcában (Vízmű telep) automata mérőállomást üzemeltet a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A mérőállomás méri és rögzíti a PM10 légszennyező anyag koncentrációját.

A levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 4/2011. (I. 14.) VM rendelet 3. melléklet alapján a PM10 légszennyező anyagcsoportra megállapított tájékoztatási és riasztási küszöbértékek:

 

1

Légszennyező anyag
[CAS szám]

Átlagolási időszak

Tájékoztatási küszöbérték

(μg/m3)

Riasztási küszöbérték (μg/m3)

5

Szálló por
(PM10)

24 óra

75
két egymást követő napon és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható

100
két egymást követő napon és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható

 

A PM10 koncentráció alakulása az elmúlt időszakban:

Dátum

PM10 koncentráció (μg/m3)

2017. február 13.

44

2017. február 14.

72

2017. február 15.

101*

 

*a 14 óráig számított átlag, valószínűleg a 24 órás átlag a tájékoztatási küszöbérték felett lesz

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Előrejelzési Főosztály Időjárás-előrejelző és Veszélyjelző Osztály időjárás-előrejelzése a légszennyezettség várható alakulása szempontjából:

 

Előrejelzés a következő 3 napra (02.15. - 02.17.)

Szerdán és csütörtökön anticiklon hatására borult, párás és napos körzetek egyaránt lesznek.  Szerdán keleten maradhat meg nagyobb eséllyel a felhőzet és a köd. Csütörtökön várhatóan a borult területek lesznek túlsúlyban. Számottevő csapadék nem lesz, csak elszórtan fordulhat elő hószállingózás, szitálás. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Pénteken hidegfront érkezik hatására a kezdeti szitálás és hószállingózás mellett, helyenként kisebb eső, zápor is lehet. Késő délutántól észak felől már csökkenhet a felhőzet. A front hatására egyre többfelé megélénkül az északnyugatira, északira forduló szél. Csütörtökig az időjárási helyzet nem kedvez a légszennyező anyagok jó elkeveredésének. A PM10 koncnetrációja a keddi értékekhez képest általában emelkedik, többnyire az egészségügyi és a riasztási szint között stagnálhat, helyenként azonban a riasztási küszöb fölött alakulhat. Péntek napközben a kezdődő légtömegcsere miatt nagymértékű javulás valószínű a levegőminőségben.

Hivatkozások