2023.03.22, szerda

Vírusdiagnosztikai és Szerológiai részleg

A részleg az alábbi vizsgálatokat végzi:

 

  • Emésztőszervi panaszokat okozó vírusok (rota-, adeno és calicivírusok) kimutatása székletből.
  • Májgyulladást okozó (hepatitisz A,B,C,E) és májkárosító vírusok (cytomegalovírus, Epstein-Barr vírus) kóroki szerepének meghatározása. Ezen fertőzések stádiumának (friss vagy régi/krónikus) elkülönítése.
  • A hepatitisz B vírus szűrővizsgálatát három vármegye (Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Békés) terhesei körében kötelező jelleggel végzi a Laboratórium. A felderített B vírus hordozó kismamák újszülöttjei védőoltásban részesülnek, így elkerülik a szülés közbeni fertőződés gyermekre kiható súlyos következményeit.
  • A kullancsok által terjesztett un. Lyme kór igazolása vagy kizárása.
  • A nemi úton terjedő szifilisz igazolása vagy kizárása. A szifilisz szűrővizsgálatát három vármegye (Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Békés) terhesei körében kötelező jelleggel szintén végzi a Laboratórium. A kismama, majd megszülető gyermeke gyógyszeres kezelésével a fertőzés súlyos következménye, a veleszületett szifilisz megelőzhető.
  • A részleg szerológiai vizsgálatot végez a toxoplazmózis kimutatására. A tüneteket mutató esetek mellett jelentős szerepe van ennek a vizsgálatnak a tünetmentesen zajló megbetegedéseknél különösen akkor, ha az terhesség alatt jön létre. A kismama, majd megszülető gyermeke gyógyszeres kezelésével a fertőzés súlyos következménye, a veleszületett toxoplazmózis megelőzhető.
  • Kanyaróvírussal szembeni ellenanyagok jelenlétének vizsgálata.
  • A Laboratórium épületében működő AIDS vérvételi tanácsadáson és ambulancián mód van vérvételre, mely mintákból a Laboratórium HIV és – külön kérés esetén – egyéb vizsgálatokat végez.

 

Az AIDS vérvételi ambulancia és tanácsadás időpontja (átmeneti rendelési idő):
szerda 13:30 – 15:30

 

Az ambulancia ingyenesen fogadja az önként HIV vizsgálatra jelentkezőket, az anyatejadó anyákat és az intravénás kábítószer használókat. A külföldi utazásokhoz, őssejt konzerváláshoz kért vizsgálatok térítéskötelesek.

A HIV vizsgálatok nem csak a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának épületében, hanem a régió területén levett és beküldött vérekből is megtörténnek.