2018.01.02, kedd

Vírusdiagnosztikai és Szerológiai részleg

A részleg az alábbi vizsgálatokat végzi:

  • Légúti (pl. influenza) és enterális panaszokat okozó vírusok kimutatása testváladékokból, székletből, valamint a velük szemben termelődött ellenanyagok meghatározása vérből.
  • Májgyulladást okozó (hepatitisz A,B,C,E) és májkárosító vírusok (cytomegalo-vírus, Epstein-Barr vírus) kóroki szerepének meghatározása. Ezen fertőzések stádiumának (friss vagy régi/krónikus) elkülönítése.
  • A hepatitisz B vírus szűrővizsgálatát három megye (Csongrád-, Bács-Kiskun- és Békés-) terhesei körében kötelező jelleggel végzi a Laboratórium. A felderített B vírus hordozó kismamák újszülöttjei védőoltásban részesülnek, így elkerülik a szülés közbeni fertőződés gyermekre kiható súlyos következményeit.
  • A kullancsok által terjesztett un. Lyme kór igazolása vagy kizárása.
  • A részleg szerológiai vizsgálatot végez Toxoplasma gondii fertőzés kimutatására. A tüneteket mutató esetek mellett jelentős szerepe van ennek a vizsgálatnak a tünetmentesen zajló megbetegedéseknél különösen akkor, ha az terhesség alatt jön létre. A kismama, majd megszülető gyermeke gyógyszeres kezelésével a fertőzés súlyos következménye, a veleszületett toxoplasmosis megelőzhető.
  • Az Laboratórium épületében működő AIDS vérvételi tanácsadáson és ambulancián mód van vérvételre, mely mintákból a Laboratórium HIV és – külön kérés esetén – egyéb vizsgálatokat végez.

 

Az AIDS vérvételi ambulancia és tanácsadás időpontja megváltozott:

átmenetileg szerda 13:30 – 15:30, csütörtök 8:00-10:00.

 

Az ambulancia ingyenesen fogadja az önként HIV vizsgálatra jelentkezőket, az anyatejadó anyákat és az intravénás kábítószer használókat. A külföldi utazásokhoz, őssejt konzerváláshoz kért vizsgálatok térítéskötelesek.

A HIV vizsgálatok nem csak a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztályának épületében, hanem a régió területén levett és beküldött vérekből is megtörténnek.

 


A részleg elérhetősége
Cím:
Csongrád Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály
Laboratóriumi Osztály
Vírusdiagnosztikai és Szerológiai részleg
6726 Szeged Derkovits fasor 7-11.
Tel.: 62/680-165 /2735 vagy 2741
Fax: 62/681-701
Közvetlen telefon: 62/681-735 vagy 681-741

A Laboratórium térítés ellenében végzett szolgáltatásának díjait itt találhatja.

Hivatkozások