2020.06.03, szerda

Élelmiszerkémiai részleg

Az utóbbi években Magyarországon is egyre inkább előtérbe kerül az élelmiszerbiztonság. Rendeletek szabályozzák az élelmiszerekben előforduló természetes és mesterséges eredetű szennyezőanyagok mennyiségét, hogy az még ne legyen káros a fogyasztó egészségére. Rendeletek és élelmiszerkönyvi előírások szabják meg az egyes élelmiszerekbe tehető adalékanyagok („E-számok”) minőségét és mennyiségét is.

A Phare támogatásával korszerű műszerekkel szerelték fel a Laboratóriumot, ami lehetővé teszi, hogy nagyon sokféle, akár csak nagyon kis mennyiségben jelen lévő szennyező, egészségkárosító anyagot is kimutathasson a különféle élelmiszerekben.

Vizsgálják a különböző élelmiszerekben a természetes eredetű egészségkárosító anyagokat. Ezek közül a legelterjedtebbek a gombák által termelt mikotoxinok, melyek gabonában, zöldségekben, gyümölcsökben, tejben fordulhatnak elő leginkább.

Ellenőrzik az élelmiszerbe bekerülő mesterséges szennyező anyagokat is. A leggyakrabban előfordulók a toxikus fémek és a poliaromás szénhidrogének.

Felülvizsgálják az egyes élelmiszerekhez a gyártás során hozzáadott adalékanyagok (tartósítószer, édesítőszer stb.) mennyiségét is.

Egyre több szó esik a korszerű táplálkozásról, a diétás élelmiszerekről. Nem csak arra kell odafigyelni, hogy mennyi kalóriát fogyasztunk el naponta, hanem arra is, hogy ezen belül milyen a zsír, a fehérje és a szénhidrátok aránya. Ennek okán vizsgálják az egyes élelmiszerek említett összetevőinek tartalmát is.


Élelmiszerkémiai részleg

Cím:
Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Főosztály
Laboratóriumi Osztály
Élelmiszerkémiai részleg
6726 Szeged Derkovits fasor 7-11.
Tel.: 62/680-165/2730
Fax: 62/681-701
Közvetlen telefon: 62/681-730

 

A Laboratórium térítés ellenében végzett szolgáltatásának díjait itt találhatja. (Mellékleteknél)