2020.06.03, szerda

Enterális Bakteriológiai részleg és Vegyes Bakteriológia

A baktériumok az emberi test külső és belső felszínein a születésünktől fogva megtalálhatók. Átmenetileg hosszabb-rövidebb ideig megtelepszenek a bőrön, az alsó- és felső légutakban, a húgyutakban, a bélben.

A steril helyekről (pl. vér, gerincvelői folyadék) származó baktériumok jelenlétéből következtethetünk egy-egy fertőzés létrejöttére. Az ártalmatlan és a kórokozó baktériumok között sokszor igen nehéz különbséget tenni, különösen az olyan helyekről vett minták esetében, amelyekben normális körülmények között is együtt fordulnak elő a test normál flóráját képező baktériumokkal (pl. garatváladék, köpet minta, hüvelyváladék).

A Vegyes Bakteriológia vizsgálatainak célja a különböző környezeti feltételeket igénylő valódi kórokozók kimutatása tenyésztéssel, és számuk meghatározása.

A kitenyésztett baktériumokat mikroszkópos, biokémiai, immunológiai és egyéb diagnosztikai módszerekkel azonosítják.

Az adott kórokozó baktérium antibiotikumok iránti érzékenységének meghatározása, a lehetséges rezisztenciamechanizmusok vizsgálata, a kapott eredmények értékelése jelenti a fertőzés kezelésének alapjait.

Az Enterális Bakteriológiai részleg tevékenységének célja az enterális megbetegedések tünetei esetén (hányás, gennyes, vizes esetleg véres hasmenés, láz, gyengeség) az enterális (bélrendszert érintő) kórokozók (E. coli, Salmonella, Shigella, Yersinia, Campylobacter spp. és Vibrio sp.) jelenlétének kimutatása és azonosítása tenyésztéssel, biokémiai- és szerotipizáló módszerekkel.

 

Enterális Bakteriológiai részleg

Cím:
Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Főosztály
Laboratóriumi Osztály
Enterális Bakteriológiai részleg
6726 Szeged Derkovits fasor 7-11.
Tel.: 62/680-165 /2740
Fax: 62/681-701
Közvetlen telefon: 62/681-740

Vegyes Bakteriológia

Cím:
Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Főosztály
Vegyes Bakteriológia
6726 Szeged Derkovits fasor 7-11.
Tel.: 62/680-165 /2739
Fax: 62/681-701
Közvetlen telefon: 62/681-739

 

A Laboratórium térítés ellenében végzett szolgáltatásának díjait itt találhatja. (Mellékleteknél)

Mintavételi irányelvek