Ön itt van:Főoldal»Hírek»2019 a külhoni magyar gyermekek éve - Temesvári tehetséges fiatalok mutatkoztak be a kormányhivatalban
2019.05.20, hétfő

2019 a külhoni magyar gyermekek éve - Temesvári tehetséges fiatalok mutatkoztak be a kormányhivatalban

A XXIV. Bánsági Magyar Napok keretében a 8 éves temesvári rajztehetségnek, Szűcs Petrának nyílt kiállítása Szegeden, a Csongrád Megyei Kormányhivatal aulájában. A rendezvénnyel a szervezők egyrészt a Bánságban születő magyar értékeket népszerűsítik határon innen és túl, másrészt pedig felhívják a figyelmet arra, hogy az idei esztendő a külhoni magyar gyermekek éve.

A kezdetek óta a Temesvári Magyar Nőszövetség szervezi a Bánsági Magyar Napok közművelődési rendezvénysorozatot, amely az elmúlt több mint két évtizedben a térség jelentős műsorfolyamává nőtte ki magát. Idén május 9-19 között több helyszínen: Temesváron, Szegeden, Lugoson, Nagyszentmiklóson, Igazfalván, Pusztakeresztúron és Szapáryfalván zajlanak a programok.

A szegedi esemény Szűcs Petra kiállítása, aki máris több országos és nemzetközi rajzpályázat győztese. Ő volt a hazánkban szervezett „Magyarnak lenni - Magyarok a szórványban” című rajzverseny első helyezettje. Alkotásai kivételes kézügyességről és látásmódról árulkodnak. Főként 2018-as munkáinak válogatása látható most Szegeden.

Dr. Juhász Tünde megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a külhoni magyar gyermekek éve programmal a magyar ajkú gyermekek identitásának megőrzését támogatja a kormány, a születéstől a felnőtté válásig. Ezt a célt szolgálja például a babacsomag, a családi táborok szervezése, valamint a Határtalanul program kibővítése is.

Emellett május 28-ig nyújthatják be az érdeklődők pályázataikat azokra forrásokra, amelyeken keresztül külhoni magyar civil- és egyházi szervezeteket, valamint vállalkozókat támogatnak, ha gyermekbarát tevékenységet vagy szolgáltatást valósítanak meg a határon túl.

Farkas Imre, Temesvár alpolgármestere a Bánságot egy nagy gazdasági, kulturális egységként mutatta be a jelenlévőknek, amely ma már három országban terül el. Lakóit - a magyarokat, a románokat és a szerbeket egyaránt –a tolerancia és a nemzeti hovatartozás megőrzése kell, hogy jellemezze. A Bánsági Magyar Napok rendezvénysorozatot a helyi, szórványban élő magyarság számára fontos, identitáserősítő eseménynek nevezte, amely kapcsolatokat teremt a határokon át.

A kiállító és fellépő temesvári tehetségeket, a Bartók Béla Elméleti Líceum diákjait - Szűcs Petrát, Borbély Apor Levente versmondót és a Sleepin’ Insomnia zenekar tagjait - Szász Enikő színművész, a program szervezője mutatta be az érdeklőknek.

A kiállítás két hétig látható a kormányhivatal szegedi, Rákóczi téri épületének aulájában.

(A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata)