Ön itt van:Főoldal»Hírek»Az első tucat SZEVIÉP-károsult szerdán benyújtotta a kárigényét
2018.03.08, csütörtök

Az első tucat SZEVIÉP-károsult szerdán benyújtotta a kárigényét

A magyar állam 200 ezer euró (kb. 62 millió forint) összegig kártalanítja az egykori alvállalkozókat. Az érintett 433 cégből alig több mint 100 bírt talpon maradni azt követően, hogy a SZEVIÉP nem fizette ki.

Kedden a Blogstar.hu beszámolt róla, hogy megjelent az a kormányrendelet, amely alapján a 2010-ben csődbe ment szegedi SZEVIÉP Zrt. károsultjai végre megkapják a közel egy évtizeddel ezelőtt ki nem fizetett munkájuk ellenértékét.

Ez azt jelenti, hogy a magyar állam 200 ezer euró (kb. 62 millió forint) összegig kártalanítja az egykori alvállalkozókat. Az említett rendeletet március 5-én olvashatták először a közlönyben, de a Csongrád Megyei Kormányhivatal már kedden sajtóközleményt adott ki, hogy minél több érintett személyt tájékoztassanak. Nem meglepő módon a következő nap már tucatnyian jöttek el személyesen, hogy minél hamarabb hozzájussanak a pénzükhöz. Az első igényléseket a sajtó jelenlétében nyújtották be.

Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, a károsultakat segítő jogász, elmondta az alvállalkozók nem kapták meg tisztességes munkájuk ellenértékét – összesen nyolcmilliárd forint értékben. Emlékeztetett rá, a 433 érintett vállalkozásból több mint 300 csődbe ment, a maradék pedig nyolc éve küzd a talpon maradásért. Az érintett cégeknek köszönhető Szegeden és környékén rengeteg fejlesztés a megújult villamosvonalaktól az M43-as autópályáig.

– A napokban megjelent kormányrendelet értelmében a SZEVIÉP Zrt. alvállalkozói teljes körű, és méltányosságon alapuló, rendkívüli állami kárrendezésben részesülnek. Az illetékes hatóságok részéről erre a fogadókészség is megvan, a vonatkozó kormányrendelet végrehajtására a kormányhivatalokat jelölték ki – fogalmazott az ügyvezető.

- Alig több mint 24 órával ezelőtt jelent meg az a kormányrendelet, amely valamennyi kormányhivatal – a földrajzi okok miatt talán kiemelten a Csongrád Megyei Kormányhivatal – részére egy újabb feladatot dedikált – vette át a szót Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja. Arról tájékoztatta a károsultakat, hogy Csongrád megye valamennyi kormányablakában benyújthatják a SZEVIÉP-pel kapcsolatos szerződéses viszonyból fakadó kárigényüket. Ez azt jelenti, hogy a megyei kormányhivatal elindítja az érintett mikro-, kis- és középvállalkozásoknak az állami kárenyhítési eljárást, így nyújt adminisztrációs segítséget.

A vonatkozó kormányrendelet nevesíti azokat a dokumentumokat, amelyek szükségesek a kárigény benyújtásához. Ha ezt megtette a vállalkozó, akkor a kormányhivatalnak nyolc napja van a támogatói okirat kiállítására, amelyet továbbítanak a Magyart Államkincstár részére, és végül a MÁK feladata a kár tényleges kifizetése.  

Mappával a hóna alatt jött el Borgulya Géza, a Pannon Útépítő Kft. tulajdonosa, aki Csongrád elkerülő útját építette, de egy fillért sem kapott az elvégzett munkáért. Próbáltak nyomást gyakorolni a SZEVIÉP-re, előbb fizetési felszólításokkal, később felszámolási eljárás indításával, ennek ellenére 51 millió forintjuk ragadt bent – a késedelmi kamatokat nem számítva. Nehezítette a helyzetüket, hogy egy másik fővállalkozónál további 25 millió forintjukat nem fizették meg. Elveszítette a kapcsolt vállalkozását, a benne lévő eszközöket, és mintegy 40 munkásának felét el kellett bocsájtani. – Mai napig nem hevertük ki a SZEVIÉP  »jótékony« megrendelését – mondta a férfi.

A Blogstar információi szerint a szerdán megjelent cégvezetők csupán az első károsultak, a következő napokban újabb több tucatnyi egykori alvállalkozó nyújtja be igényét.

Forrás: Blogstar.hu alapján

Fotó: Kovács Ferenc