Ön itt van:Főoldal»Hírek»Öt évesek a járási hivatalok
2018.03.13, kedd

Öt évesek a járási hivatalok

Az elvégzett munkáról adnak számot a Csongrád megyei járási hivatalvezetők

Holnaptól Csongrád megye minden településén lehetőség van arra, hogy a helyi képviselő testület közvetlenül tájékozódjon a területi közigazgatás utóbbi öt évében elvégzett munkáról és véleményt nyilvánítson az átalakítás megyei eredményeiről. Az illetékes járási hivatalok vezetői azon településeken tartanak beszámolót ahol erre igény van. A járási hivatalvezetők mellett a megyei kormánymegbízott, dr. Juhász Tünde is részt vesz a számadásban: Csongrád megye minden járásába eljutva, kisebb-nagyobb településeken számol be az elvégzett munkáról és várja a képviselők észrevételeit. Az első ilyen alkalom holnap, Árpádhalmon lesz.

  1. január 1-én kezdték meg munkájukat a járási hivatalok. A területi közigazgatás régi néven, de új feladatokkal felruházott egységeit azzal a céllal hozta létre a kormány, hogy az államreform részeként saját szervezetrendszerén keresztül nyújthassa szolgáltatásait az állampolgárok részére. Ennek érdekében a már meglévő, területi illetékességgel működő hivatalok mellé (földhivatal népegészségügy, foglalkoztatás) a járási hivatalokhoz kerültek a jegyzőktől átvett államigazgatási ügyek, mint pl. az okmányirodai feladatok, egyes gyám- és gyermekvédelmi, szociális igazgatási, családtámogatási ügyek, egyéni vállalkozói tevékenység engedélyezése, helyi védelmi bizottságok vezetése, szabálysértési feladatok. Ezt követően teljesedett ki a Kormányablakok hálózata országszerte, ahol az állampolgár közvetlenül tudja hivatalos ügyeinek döntő többségét intézni. A kormányablakkal nem rendelkező településeken ügysegédek nyújtanak segítséget az ott élőknek az ügyintézésben, heti rendszerességgel látogatva egy-egy község lakosságát.

Csongrád megyében 7 járás van, központi településükön működnek a járási hivatalok. Ezek Makó, Hódmezővásárhely, Szeged, Szentes, Csongrád, Kistelek és Mórahalom. Ma már összesen 11 kormányablak áll a megyében élők rendelkezésére és 33 ügysegéd munkálkodik.  

Az elmúlt öt év munkájának eredményéről holnaptól a megye minden olyan településén beszámolnak a járási hivatalok vezetői, ahol erre igény van: a képviselő testületi üléseken, közgyűlések ülésein adnak számot elvégzett munkájukról és ismertetik eredményeiket. Ezen túlmenően javaslatokat is kérnek a testületek tagjaitól arra vonatkozóan, miként lehetne a szolgáltatások nyújtását, a feladatellátást még inkább az ott élők igényeihez igazítani.

A járási hivatalvezetők mellett a megyei kormánymegbízott, dr. Juhász Tünde is részt vesz a számadásban: Csongrád megye minden járásába eljutva, kisebb-nagyobb településeken, a testületi üléseken és közgyűléseken számol be az elvégzett munkáról és várja a képviselők észrevételeit. Az első, az árpádhalmi testület ülése lesz, amely holnap reggel 9 órakor kezdődik Petőfi Sándor utca 17. szám alatti Polgármesteri Hivatalban.

A héten a további helyszíneken és időpontokban lesz beszámoló:

Árpádhalom - 2018.03.13. 09:00 óra, Árpádhalom, Petőfi u 17.

  1. Tóth Flórián, a Szentes Járási Hivatal vezetője és
  2. Juhász Tünde kormánymegbízott

Csengele - 2018.03.14. 14:00 óra, Csengele, Petőfi utca 13.

  1. Szalai Gabriella, a Kisteleki Járási Hivatal vezetője

Mártély - 2018.03.14. 14:00 óra, Mártély, Rákóczi tér 1.

  1. Égető Gábor, a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal vezetője

Újszentiván - 2018.03.14. 15:00 óra, Felszabadulás utca 7

  1. Szepesiné Hidvégi Julianna, a Szegedi Járási Hivatal hivatalvezető helyettese

Amennyiben a helyi és a megyei média képviselő nem tudnak részt venni az üléseken, vagy az ülésről készített beszámolón kívül, bővebben is foglalkoznának a témával, javasoljuk, hogy a hivatalvezetőt közvetlenül keressék nyilatkozat, interjú ügyében. Készséggel állnak rendelkezésre.

A következő heti beszámolók időpontját minden hét péntekén küldjük meg a sajtó munkatársai számára.

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata