Ön itt van:Főoldal»Hírek»Keresik a legjobb diétás közétkeztetőt
2018.04.11, szerda

Keresik a legjobb diétás közétkeztetőt

A legjobb diétás közétkeztető címre pályázhatnak a gyermekek iskolai étkezését biztosító cégek.

Még 2015-ben indult az „Egészséges táplálkozást ösztönző iskola” program, amely a közétkeztetés megújítását célozta meg többek között azért, hogy a menzai kínálat valóban a gyermekek egészségét, testi és szellemi fejlődését szolgálja. Több nyers zöldség és gyümölcs kerüljön az étlapra, kevesebb só és cukor az ételekbe, gyakrabban kapjanak teljes kiőrlésű pékárut a gyermekek, változatosabb ételek kerüljenek a tányérra. Fontos az is, hogy gyermekek az életkoruknak megfelelő adagokat kapjanak, élvezzenek előnyt a helyi termelőktől származó friss alapanyagok, és minden gyereknek elérhető legyen az egészséges közétkeztetés.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Járási Hivatalok Népegészségügyi Osztályainak munkatársai folyamatosan végzik az étrendek ellenőrzését - a diétás étkeztetésre vonatkozóan is - az illetékességi területükön működő főzőkonyhákon és közétkeztetésben résztvevő intézményekben. Tapasztalataik szerint a kezdeti nehézségek után a közétkeztetők törekednek a jogszabály szerinti szempontoknak megfelelő étlapok tervezésére, megismertetésére, illetve elfogadtatására. Jelentős javulás tapasztalható a sótartalom, valamint a zsiradék felhasználás tekintetében. A nyers zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű termékek népszerűsítése azonban továbbra is fontos.
Az egészséges táplálkozást segítő jó gyakorlat terjesztéséhez és elfogadtatásához segítséget nyújt a www.merokanal.hu honlapon megtalálható, számos színes program, kampány és pályázat a közétkeztetésben résztvevők, a pedagógusok, szülők és diákok részére. Nagyon hasznos például a „TOP 50 menzaétel” kampánnyal kapcsolatosan meghirdetett, majd a diákok szavazatai alapján összeállított 50 legnépszerűbb menzaétel receptje, ételfotója.

Az „Egészséges táplálkozást ösztönző iskola” program új elemeként keresik a legjobb diétás közétkeztetőt. A gyermekek iskolai étkezését biztosító cégektől, 2018. június 15-éig olyan recepteket várnak, melyek három különféle, speciális diétára szoruló gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezésére kínálnak megoldást. A pályázaton minden hazai közétkeztetésben részt vevő főzőkonyha indulhat, amely a 4 -14 éves korú gyermekek közétkeztetésben vesz részt. Egy pályázó több pályázatot is benyújthat, pl. külön tejallergiára és külön cukorbeteg gyermekek diétás étrendjére. A pályázat során beérkezett, a szakmai zsűri által kiválasztott recepteket az OGYÉI elérhetővé teszi a www.merokanal.hu weboldalán, ezzel is segítve a közétkeztető cégeket abban, hogy kínálatukat bővítve, minél többféle speciális táplálkozási igényt kielégítő ételt tudjanak étlapjaikon felvonultatni.