Ön itt van:Főoldal»Hírek»Újabb szektorokban dolgozhatnak a diákok állami támogatással - június elsejétől lehet jelentkezni a járási hivatalokban
2018.05.08, kedd

Újabb szektorokban dolgozhatnak a diákok állami támogatással - június elsejétől lehet jelentkezni a járási hivatalokban

A tanulók egyelőre még az érettségit írják, vagy az év végi zárás előtti dolgozatokra készülnek, de hamarosan itt a szünidő. Az idén nyáron már nemcsak a települési önkormányzatoknál és intézményeknél, hanem mezőgazdasági- és vendéglátóipari vállalkozásoknál is dolgozhatnak diákok. A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával Csongrád megyében – az országos 3 milliárd Ft-os központi forrásból-, 130 millió Ft biztosított, legalább 850 tanuló foglalkoztatására.

– A programban a 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanulók, hallgatók foglalkoztatása történhet meg munkaviszony keretében – fogalmazott a részletekről Zakar Péter, a Csongrád Megyei Kormányhivatal megbízott igazgatója. Kiemelte, folyamatosan nőtt az igényelhető támogatás összege: 2013-ban még csak 72 millió forint jutott a diákmunka támogatására, 2018-ban viszont már 130 millió.


A kormány célja ezzel az, hogy csökkentse a fiatalok inaktivitását, másrészt pedig a munkavállalókat is bátorítanák arra, hogy a szakképzetleneket is alkalmazzák. Zakar Péter kiemelte, a program előnyös a fiatalok számára, akik a pályakezdéskor – sőt már előtte, a tanulói jogviszony alatt – szert tehetnek munkatapasztalatokra, miközben mindez a családok számára is plusz bevételi lehetőséget jelent.


Hozzátette, újdonság, hogy gazdasági és munkaerőpiaci okok miatt az önkormányzatok és az önkormányzati alaptevékenységet végző intézmények mellett a mezőgazdasági és vendéglátóipari cégek is élhetnek ezzel a foglalkoztatási formával. Az előbbiek esetében napi 6 órás foglalkoztatás lehetséges, az utóbbiaknál pedig 8 órás. A diákok a minimálbért, azaz bruttó 138 ezer forintot kaphatnak, amelynek 75 százalékát támogatásként érvényesíthetik a foglalkoztatók.


A tanulók június 1. és augusztus 31. között jelentkezhetnek a lakhelyük, tartózkodásuk szerinti járási hivatal foglalkoztatási osztályánál. A regisztrációhoz szükségesek a személyi okmányok, a diákigazolvány, és/vagy a hallgatói jogviszonyt igazoló dokumentum. A munkáltatók igényeit a járási hivatal munkatársai mérik fel, ők is közvetítik ki a diákokat. Maga a foglalkoztatás június 18-án kezdődhet, és augusztus 31-ig tarthat.