Ön itt van:Főoldal»Hírek»Mindent a kullancsokról – Madarak és Fák Napja a vadasparkban
2018.05.11, péntek

Mindent a kullancsokról – Madarak és Fák Napja a vadasparkban

A Madarak és Fák Napja alkalmából Családi Vasárnapra várják 2018. május 13-án, 9-től 14 óráig a Szegedi Vadasparkba az érdeklődőket. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztálya is csatlakozik a programhoz – környezeti neveléssel, ismeretterjesztéssel.

Sajnos, az erdőkben, sőt már a városi parkokban is számítani kell a kullancscsípésre. Ezért egészségfejlesztési szakember hívja fel a kullancscsípés megelőzésének lehetőségeire, a csípést követő teendőkre, valamint a kullancsok által terjesztett betegséggel kapcsolatos védőoltásra a látogatók figyelmét. Mikroszkóp alatt nézhetik meg a kullancsot, fejlődési stádiumát, valamint gyakorolhatják a kullancs helyes eltávolításának technikáját is.

A Madarak és Fák Napját május 10-én ünnepeljük. Magyarországon az első rendezvényt a madarak védelme érdekében a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István híres ornitológus 1902-ben szervezte meg. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő az iskoláknak a Madarak és Fák Napja szervezését.

Nyitókép: 2018-ban az év madara – a vándorsólyom (Fotó: Michael Hanvey)