Ön itt van:Főoldal»Hírek»A mai napon még szankciómentes az egységes kérelem benyújtása!
2018.05.15, kedd

A mai napon még szankciómentes az egységes kérelem benyújtása!

2018-ban minden eddiginél több, immár 44 jogcímre, intézkedésre lehet forrást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni az egységes kérelem keretében.

A gazdálkodók 2018. április 3-tól május 15-ig adhatják be támogatáscsökkentés nélkül egységes kérelmüket. (A május 15-ig benyújtott kérelmet késedelmi szankció nélkül, május 31-ig adatváltozás keretében lehet módosítani.) A 2018. május 16. és június 11. között benyújtott kérelmek esetén a támogatási összeg kapcsán munkanaponként 1 százalék késedelmi szankciót kell alkalmaznia a Magyar Államkincstárnak (MÁK). Az egységes kérelem felületen, de annak nem részeként benyújtott állatalapú közvetlen támogatási kérelmek 2018. május 1-e után csak szankció mellett módosíthatók. A június 11-ét követően beadott kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a MÁK.

A termelők az értesítésekben szereplő pontokon a szankciómentes benyújtási határidőt követő 35 napon belül még szankciómentesen módosíthatják kérelmeiket.

Fontos kihangsúlyozni, hogy amennyiben a támogatást igénylők a 2018. május 15-i szankciómentes benyújtási határidő előtti utolsó pillanatra időzítik az egységes kérelem benyújtását, úgy egy esetleges informatikai leállás eredményezheti a támogatáscsökkentéssel történő kérelembenyújtást.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai az előző évekhez hasonlóan segítséget nyújtanak a kérelmek elkészítésében, beadásában.

Több jogcím esetében is változtak a vonatkozó előírások és kötelezettségek, ezért javasolt tanulmányozni a Magyar Államkincstár honlapját, valamint a NAK portálján elérhető, az egyes jogcímekhez készült rövid tájékoztatókat, illetve segítséget kérni a falugazdászoktól.

A gazdálkodók ezen felül tájékozódhatnak a www.mvh.allamkincstar.gov.hu, valamint a www.nak.hu weboldalakról.

2017-ben az országosan benyújtott egységes kérelmek száma 177 317 darab volt. Körülbelül ekkora kérelemszámra számítunk 2018-ban is. Csongrád megyére levetítve az összes benyújtott kérelem 2017-ben 13 196 darab volt, nagyságrendileg 2018-ban is ezt a kérelemszámot lehet prognosztizálni.

Ezeknél a kérelemszámoknál minden évben valamivel - néhány száz db-bal - kevesebb kerül benyújtásra, mind országosan, mind pedig megyei szinten. Ennek oka a birtok koncentrációra való törekvés. 

2018. május 14. napi állapot szerint az eddig benyújtott egységes kérelmek száma Csongrád megyében 12 032 darab, országosan ez az adat 160 526 darab kérelem. Az eddig igényelt területnagyság Csongrád megyében 231 641 hektár. Az országosan eddig igényelt területnagyság 4 219 270 hektár.