Ön itt van:Főoldal»Hírek»A cél: az álláskeresők és a munkáltatók egymásra találjanak
2021.09.01, szerda

A cél: az álláskeresők és a munkáltatók egymásra találjanak

A cégen belül zajló folyamatokat és munkakörülményeket is megismerhették az álláskeresők a csongrádi Horal Air Kft.-hez, illetve a szegvári Geofish Kft.-hez szervezett csoportos üzemlátogatáson. A 2016 óta működő megyei foglalkoztatási paktumhoz kapcsolódóan kiderült: a munkanélkülieket és a munkáltatókat összekapcsoló programot 2022 végéig meghosszabbítják, 500 millió forint pluszforrással. A céglátogatások Csongrádon és Szentesen munkáltatói fórummal folytatódtak.

A Csongrád-Csanád Megyei Foglalkoztatási Paktum keretében csoportos üzemlátogatást szervezett a csongrádi Horal Air Kft.-hez és szegvári Geofish Kft.-hely, a kormányhivatal, a megyei önkormányzat és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A céglátogatásokon a projekt célcsoportjába tartozó álláskeresőknek nyílt lehetősége arra, hogy megismerjék a foglalkoztatást elősegítő támogatásokat. Felhívják a térségben munkát vállalni szándékozók figyelmét az aktuálisan elérhető álláslehetőségekre, illetve testközelből láthassák a munkakörülményeket és feladatokat egy-egy üzemben.

Szállítanak többek között óceánjáró hajókhoz is légellátó berendezéseket, de a Pick Aréna vagy a Puskás Stadion légtechnikájához szükségesek is a csongrádi üzemből kerültek ki – tudatta a csongrádi Horal Air Kft.-nél a cég vezetője, Timár Zoltán. A családi vállalkozásuk jelenleg harminc főt alkalmaz.

Jó az együttműködésünk a kormányhivatallal, egész évben keresünk szakképzet és szakképzetlen munkavállalókat egyaránt. A folyamatos fejlődésünk záloga, hogy sikeresen veszünk részt gazdaságfejlesztési pályázatokon, ez pedig azt generálja, hogy egyre több munkavállalót tudunk alkalmazni közölte Timár Zoltán.

Budai László, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője elmondta: a projektnek köszönhetően közelebb kerületek egymáshoz az álláskeresők és a piaci szereplők. Az üzemlátogatások pedig azért hasznosak, mert több lehetőség van megismerni a munkakörülményeket és a cégeken belül zajló folyamatokat. Ehhez csatlakozott Kőkuti Attila, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.

Ismerjük a vállalkozásokat és azok problémáit, ezek egyike a megfelelő munkaerő hiánya. Ezért is kapcsolódtunk be ebbe a programba, hogy ezen tudjunk segíteni hangsúlyozta a kamara elnöke.

Gémes László, a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés elnöke kiemelte: a 2016-ban indult program nem ér véget idén, csak 2022 decemberében. A hátralévő időszakhoz a kormány mintegy 500 millió forintos plusztámogatást biztosít, ennek 77 százaléka az álláskeresők elhelyezkedésére fordítható.

A csongrádi program munkáltatói fórummal folytatódott, majd szegvári üzemlátogatással, a Geofish Kft.-nél. A cég 2016-ban alakult azzal a céllal, hogy kiváló minőségű magyar afrikai harcsát „termeljen” és dolgozzon fel, hasznosított termálvíz felhasználásával. A korszerű vállalkozásban jelenleg 7-en, heti 5-6 tonna halat dolgoznak fel. A foglalkoztatási paktum többek között lehetőséget teremtett arra, hogy bővítsék a létszámot – mondta Bakó Dániel, a cég ügyvezetője.

A szegvári céglátogatás is munkáltatói fórummal folytatódott Szentesen, ahol dr. Juhász Tünde kormánymegbízott a megye foglalkoztatási helyzetéről szólva egyebek mellett arról beszélt, a szentesi járásában 17 878 fő a foglalkoztatotti létszám, mely 1705 fővel, 10,5%-kal haladja meg a 2011. éves népszámlálás hasonló adatát. 2021. augusztus végén a nyilvántartott álláskeresők száma a járásban 645 fő lett, amely 26%-kal, 225 fővel csökkent 1 év alatt. Éppen ezért fontos a foglalkoztatási paktum, mert segíti az álláskeresők és a munkáltatók minél gyorsabb egymásra találását szerte a megyében, így Szentesen és környékén is – tette hozzá a kormánymegbízott.