Ön itt van:Főoldal»Hírek»A hatékony védelmi intézkedésekről tanulhattak Szegeden a vármegye honvédelmi referensei
2023.05.03, szerda

A hatékony védelmi intézkedésekről tanulhattak Szegeden a vármegye honvédelmi referensei

Több mint 40 honvédelmi referens számára szervezett képzést a Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Védelmi Bizottság Szegeden. A kormányhivatal Csongrád termében megtartott előadásokon a szakemberek a honvédelmi igazgatás központi koordinációjáról és a Magyar Honvédség szervezetéről, valamint feladatairól is átfogó előadást hallgathattak meg.

2022 őszétől a védelmi és biztonsági igazgatás területi és helyi szabályairól szóló kormányrendelet értelmében minden 200 főt meghaladó lakosságszámú településen a polgármestereknek honvédelmi referenst kell kijelölniük. A megbízott szakemberek feladata az, hogy olyan javaslatokat tegyenek a városvezetők számára, amelyek betartásával egy katasztrófahelyzetben vagy akár háborús konfliktus idején csökkenthetők az anyagi károk és az emberéletet fenyegető veszélyhelyzetek is.
A honvédelmi referensek május 2-án egy átfogó képzésen vehettek részt a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal épületében, amelyen többek között a honvédelmi igazgatásról, a különböző szinten működő védelmi bizottságok, a polgármesterek és a honvédelmi referensek feladatairól, a Magyar Honvédség szervezet- és feladatrendszeréről kaptak tájékoztatást.

„Nem kétséges, a COVID-19 felgyorsította, míg az orosz-ukrán háború előbbre hozta a védelmi és biztonsági szabályrendszer, így többek között a honvédelmi referensi rendszer bevezetését. A válsághelyzetek megmutatták, hogy a gyors döntési képességek alapja a megfelelő ismeretek, kapcsolatok megléte. Ebben hárul fontos szerep a honvédelmi referensekre” – mondta el az esemény megnyitóján Dr. Róth Márton főispán.
A honvédelmi referensek sokrétű feladatot látnak el: részt vesznek a települési honvédelmi és veszélyelhárítási terv előkészítésében, a lakosság felkészítésében, tájékoztatásában, emellett a honvédelmi nevelés helyi szervezésében, vagy éppen a katonai hagyományápolásban is.