Ön itt van:Főoldal»Hírek»A pályaválasztást segíti a kormányhivatal háromnapos rendezvénye
2023.10.12, csütörtök

A pályaválasztást segíti a kormányhivatal háromnapos rendezvénye

Csütörtöktől egészen szombatig a pályaválasztás kerül főszerepbe a vármegye diákjai és oktatási intézményei életében. Idén már 22. alkalommal várja ugyanis a térség továbbtanulóit a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal szervezésében a Pályaválasztási Napok.

Különleges helyzetben van a vármegye – mondta dr. Salgó László a Pályaválasztási Napok sajtótájékoztatóján. A főispán szerint ugyanis kevés olyan vármegye van az országban, ahol egy olyan nagy méretű és kiemelkedő színvonalú tudományegyetem működik, mint Szegeden, emellett a városban a Gál Ferenc Egyetem képzései is elérhetőek. Az idei karrierexpón október 12-14 között negyven középiskola, öt egyetem, kilenc munkáltató, hat civil szervezet és egy kollégium várja az érdeklődőket.

„Fontos, hogy mindenkinek meglegyenek a céljai. A tanulás nem egyedi folyamat, hanem élethosszig tart. Húsz évvel ezelőtt, a számítógépes technológia tömeges elterjedését megelőzően például a jogászi szakma is teljesen máshogy nézett ki, mint napjainkban. A gyors változásokra tudni kell reagálni a munkaerőpiacon” – összegzett dr. Salgó László.

A Pályaválasztási Napok szombaton családi programokkal zárulnak, ahol a diákok mellett a szülők is részt vehetnek. Dr. Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a családi nap jó alkalmat teremt majd arra, hogy a szülők is betekinthessenek a munkaerőpiac és a vállalkozások világába, így is segíthessék gyermekük továbbtanulását, elhelyezkedését.

„A Pályaválasztási Napok programja idén három nagy témakörre fókuszál. Az első az önismeret, amely az érdeklődési kört jelenti. A második téma: mely pályák felelnek meg leginkább a diákok elképzeléseinek, azokat hol tanulhatják ki. A harmadik témakört is nagyon fontosnak tartjuk, mégpedig hogy információt nyújtsunk a térség munkaerő-piaci helyzetéről, ezért a programunkon a munkáltatók is képviseltetik magukat” – ismertette a Pályaválasztási Napok kínálatát Janovics Péter, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi főosztályának főosztályvezetője.

Az eseményen a kormányhivatal díjazta a legszebbnek ítélt standot is: idén az Alföldi ASZC Galamb József mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola bizonyult a legjobbnak.

A Pályaválasztási Napok október 12-14. között a Szent-Györgyi Albert Agórában várja az érdeklődőket.