Ön itt van:Főoldal»Hírek»Csongrád-Csanád vármegyében is folytatódik a földértékesítési program
2023.07.03, hétfő

Csongrád-Csanád vármegyében is folytatódik a földértékesítési program

Csongrád-Csanád vármegyében 11 településen, 20 helyrajzi számon mintegy 544 hektár újabb állami földterület kerülhet a gazdálkodókhoz július 4. és július 7. között, az árverések első ütemében. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdaságokat és a helyi termelők földhöz juttatását segíti.

A kormány által 2015-ben meghirdetett "Földet a gazdáknak!" program folytatásaként, országosan újabb mintegy 22 ezer hektár föld kerülhet a gazdálkodókhoz, több ütemben. Az első ütemben 12 ezer hektár elsősorban szántó, rét és legelő művelési ágú területet vehetnek meg a gazdák. A Nemzeti Földügyi Központ (NFK) nyilvános árverés keretében a Magyar Állam tulajdonába és a Nemzeti Földalap vagyoni körébe tartozó 10 hektár térmértéket meghaladó földrészleteket értékesíti. Az árverési hirdetmények kifüggesztése 2023. május 19. péntektől a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) honlapján (https://nfk.gov.hu/arveresek) érhető el. Az árverések időpontjáról és helyszíneiről a hirdetmények adnak pontos tájékoztatást.

Az árverések lebonyolítására országosan 2023. június 22. és 2023. július 14. napja között kerül sor. Az árveréseket az NFK közreműködőjeként a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok bonyolítják le az NFK képviselői és közjegyzők jelenlétében.

Csongrád-Csanád vármegyében – Ásotthalom, Bordány, Derekegyház, Eperjes, Fábiánsebestyén, Hódmezővásárhely, Makó, Pusztaszer, Szegvár, Székkutas, Szentes közigazgatási területén - mintegy 544 hektárra licitálhatnak a gazdálkodók.

Az árverések első ütemét a vármegyében július 4. – július 7. között, 9 órai kezdettel a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal, a 6726 Szeged, Derkovits fasor 7-11. (Derkovits terem) szám alatt rendezik meg.

A licitálásra regisztrálni az árverést megelőző munkanapon, tehát július 3. – július 6., 8 és 12 óra között a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályon, a 6724 Szeged, Kálvária sgt. 41-43. (ügyfélszolgálat) szám alatt lehet.

A vármegyében árverésre kijelölt földek adatait, valamint a regisztráció illetve az árverés időpontját, helyszínét tartalmazó árverési hirdetményeket itt olvashatja.


Tájékoztató regisztrációhoz:

Tájékoztató anyagok egyes állami tulajdonban lévő földrészletek árverés útján történő értékesítésével kapcsolatosan a 2023.07.04- napjától 2023.07.07. napjáig meghirdetett árveréseket megelőző regisztrációs eljárásokhoz.

1. nyilatkozat minta a Földforgalmi tv. 13-15. § -ai szerinti nyilatkozatokról.
2. adatkezelési nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató,
3. árverési házirend,
4. igazolási kérelem családi mezőgazdasági társaságban fennálló tagságról,
5. igazolási kérelem őstermelők családi mezőgazdaságában való tagságról,
6. regisztrációs adatlap.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben a Földforgalmi tv. 18. § (4) bekezdés a) pontjában foglaltak igazolása csak a NAK falugazdásza (5. pont esetében), illetve az NAK vármegyei igazgatósága (4.pont esetében) által kiállított eredeti vagy az árverési kiírás szerint erről készített hitelesített másolat fogadható el a regisztráció során.
Az 1 és 2. pontok szerinti nyilatkozatokat kérjük kitöltve hozza magával a regisztrációs eljárás megkönnyítéséhez.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a regisztráció során a 6. pont szerinti adatlap kerül kitöltésre, kérjük előzetesen tájékozódjon annak tartalmáról, illetve 3. pont szerinti házirendről.