Ön itt van:Főoldal»Hírek»Defibrillátor került 9 megyei kormányablakba – Közel 100 kormányhivatali dolgozó képes az életmentő készülék használatára
2018.09.04, kedd

Defibrillátor került 9 megyei kormányablakba – Közel 100 kormányhivatali dolgozó képes az életmentő készülék használatára

Már 81 készülék található a megye defibrillátor térképén, amelynek elkészítését még 2016-ban kezdeményezte közösen a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Szegedi Tudományegyetem Sürgősségi Betegellátó Osztálya. A térkép folyamatosan frissül. Legutóbb a kormányhivatal által vásárolt, és a megyei kormányablakokba kihelyezett berendezésekkel gyarapodott az újraélesztő készülékek száma, amelyek használatára a hivatal munkatársait a Klinikai Központ SBO orvosai fel is készítik.

Csaknem 100 főnél tart azon ügyintézők száma, akik szükség esetén használni tudják a megye kormányablakaiban az utóbbi hetekben kihelyezett defibrillátorokat. A szervezet szándéka az, hogy minden műszakban legyen legalább egy olyan munkatárs, aki vészhelyzetben képes az életmentő eszköz biztonságos működtetésére.

Magyarországon évente körülbelül 30 ezer ember veszti életét hirtelen szívleállás következtében, ami napi 60-70 ilyen esetet jelent. Ezt szeretné csökkenteni a Kormányhivatal az egyetemmel együttműködésben, hiszen az esetek harmada nyilvános helyeken történik. Hirtelen szívleállás esetén a legnagyobb jelentősége az első öt percnek van, ezért fontos a kihelyezett készülékek szakszerű használata. Ezért kezdődött meg két évvel ezelőtt a defibrillátorok nyilvántartása és feltérképezése is. A kormányhivatal a megyei kormányablakokban folytatta a kezdeményezést: ezeken az ügyfélszolgálatokon naponta több ezer ügyfél fordul meg, így nagyon megnyugtató az új defibrillátor-készülékek jelenléte. Az eszköz használatát szakemberek tanítják meg a jelentkező kormányablak szakügyintézőknek egy rövid tanfolyam keretein belül, hogy vészhelyzet esetén hatékony és gyors lehessen a segítségnyújtás.

Holnap délelőtt a sajtó munkatársai is betekintést nyerhetnek, hogyan történik a munkatársak felkészítése.

Dr. Cserjés Andrea, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályának klinikai szakorvosa segítségével ezúttal 15 kormányhivatali ügyintéző sajátítja el a készülék használatát. A sajtónyilvános eseményen jelen lesz dr. Juhász Tünde, megyei kormánymegbízott is.

Az esemény helyszíne és időpontja: Csongrád Megyei Kormányhivatal épülete, Szeged, Rákóczi tér 1. Csanád terem. 2018. szeptember 5. 10:30.

Szeged, 2018. szeptember 4.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata