Ön itt van:Főoldal»Hírek»Diákokat tájékoztat a munkavállalási szabályokról a kormányhivatal
2019.11.21, csütörtök

Diákokat tájékoztat a munkavállalási szabályokról a kormányhivatal

A munkavállaláshoz kapcsolódó szabályokra hívja fel a középiskolás fiatalok figyelmét a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A következő hónapokban elsősorban a végzősök számára tartanak előadásokat a megyében, hogy a diákok tisztában legyenek a munkaviszonnyal összefüggő, legalapvetőbb tudnivalókkal.

Az első alkalommal dr. Juhász Tünde kormánymegbízott adott tájékoztatást a témáról a hódmezővásárhelyi Németh László gimnázium 11. évfolyamos tanulóinak. Az ellenőrzési tapasztalatok szerint a diákok foglalkoztatása esetén fokozottabb a veszélye annak, hogy a munkáltató nem tartja be a munkaviszonnyal kapcsolatos alapvető szabályokat. A kormányhivatal célja az, hogy a fiatal munkavállalót ne érje jogsérelem, ezért megyeszerte tájékoztató előadásokat tartanak. 

Azt tapasztaljuk, hogy a fiataloknak sok esetben nincs elegendő ismeretük arról, hogy a munkaviszony létesítésének mik a feltételei – emelte ki Juhász Tünde. A kormánymegbízott az órán bemutatta hogyan néz ki, és milyen alapvető információkat tartalmaz egy munkaszerződés. Elmagyarázta, mit jelent a munkabér, a munkaidő, a pihenőidő vagy az adóhatósági bejelentés. A diákoknak fontos tudniuk, hogy például éjszaka nem dolgoztathatják őket, sőt túlórát sem rendelhet el a munkáltatójuk – emelte ki Juhász Tünde. 

A kormánymegbízott emellett arról is tájékoztatta a tanulókat, hogy amennyiben problémájuk adódna abból, hogy a munkaszerződésben vállaltakat nem tartja be a foglalkoztató, a munkaügyi hatósághoz vagy a járási hivatalok munkaügyi osztályához fordulhatnak segítségért. 

Csongrád megyében idén nyáron több mint 1000 diák vállalt nyári munkát, a vásárhelyi járásban közel 200-an. 

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata