Ön itt van:Főoldal»Hírek»ELEMentáris gyűjtés az „Európai Hulladékcsökkentési Hét” alkalmából
2021.11.22, hétfő

ELEMentáris gyűjtés az „Európai Hulladékcsökkentési Hét” alkalmából

Az „Európai Hulladékcsökkentési Hét” elnevezésű kampányhoz a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal is csatlakozott, melynek fő missziója a hulladékcsökkentés jelentőségére történő felhívás.

A fenntartható jövőt szolgáló akció keretében a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal épületeibe kihelyezésre kerülnek használt elem gyűjtésére alkalmas gyűjtőedények. A 2021. november 20-28. között zajló kampány célja, hogy a használt elemek a gyűjtőrendszer üzemeltetőjéhez kerüljenek, ahol gondoskodnak azok újrahasznosíttatásáról.

 

Az elemek – az akkumulátorokhoz hasonlóan – mérgező, a környezetet súlyosan szennyező anyagokat tartalmaznak, pl. higanyt, vasat, kadmiumot, ólmot, cinket, lítiumot, mangánt. Ezekben az eszközökben olyan veszélyes anyagok, nehézfémek találhatóak, amelyek nem megfelelően gyűjtve a környezetbe jutva szennyezik a talajt, vizet, környezeti elemeket. Példaként egyetlen ceruzaelem 1500 liter vizet szennyezhet be, ami kb. egy kisebb család egy heti vízfogyasztásának felel meg.

 

Ezért is fontos a szemléletformálás, hogy ezek a típusú hulladékok ne az erdők szélére, hanem újrahasznosítással foglalkozó üzemekbe kerüljenek. Az elemek hasznosításánál olyan anyagok nyerhetők vissza, amelyek a környezetszennyezés megelőzése mellett csökkentik az alapanyagok bányászatát és hozzájárulnak a körforgásos gazdaság alapjainak megteremtéséhez, a hosszú távú fenntartható fejlődés érdekében.

 

Egészségünk és környezetünk védelmének érdekében használjuk ezeket a kihelyezett elemgyűjtőket és a lemerült elemeinket soha ne a szelektív, vagy kommunális kukába dobjuk!

 

Gondolkodj „AKKUSAN”!