Ön itt van:Főoldal»Hírek»Életmentő tudást szereznek a kormányhivatali dolgozók
2018.09.05, szerda

Életmentő tudást szereznek a kormányhivatali dolgozók

A félautomata defibrillátorok használatát és az újraélesztés technikáját is elsajátíthatják azok a Csongrád megyei kormányhivatali dolgozók, akik részt vesznek a programban. Mostanra közel százan vannak azok, akik használni tudják az életmentő készülékeket.

Már 81 készülék található a megye defibrillátor térképén, amelynek elkészítését még 2016-ban kezdeményezte közösen a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Szegedi Tudományegyetem Sürgősségi Betegellátó Osztálya, a térkép pedig folyamatosan frissül. Legutóbb a kormányhivatal által vásárolt, és a megyei kormányablakokba kihelyezett berendezésekkel gyarapodott az újraélesztő készülékek száma.

– A Csongrád Megyei Kormányhivatal saját kezdeményezése okán, a hozzánk forduló ügyfelek és az itt dolgozó kollégák iránt érzett felelősségvállalásunk miatt jutottunk arra a döntésre, hogy az idei esztendő elején kilenc darab félautomata defibrillátor készüléket szereztünk be. Ez a kilenc készülék a kormányablakokban került elhelyezésre, hiszen ezek a legforgalmasabb, a legtöbb ember által látogatott ügyfélszolgálati pontjaink – mondta el Juhász Tünde. A kormánymegbízott kiemelte: a Csongrád megyei kormányablakokban tavaly több mint egymillió ügyfél fordult meg, a szegedi Rákóczi téri épületbe naponta mintegy 1000-1200-an látogatnak el.

– Én magam is részt vettem ezen a képzésen, kipróbáltam az újraélesztést a bábún, használtam a készüléket, számomra ez volt a legnagyobb üzenet, hogy nem tudok hibázni, ha segítséget nyújtok: egészen biztos, hogy jót teszek vele – tette hozzá Juhász Tünde.

Az eszköz használatát a Klinikai Központ SBO orvosai tanítják meg a jelentkező kormányablak szakügyintézőknek egy rövid tanfolyam keretein belül, hogy vészhelyzet esetén hatékony és gyors lehessen a segítségnyújtás. Dr. Cserjés Andrea, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályának klinikai szakorvosa portálunknak elmondta: a résztvevők nagyon érdeklődőek, sok kérdésük van, a megszerzett tudás pedig nagyon fontos lehet, hiszen emberekkel foglalkoznak munkájuk során.

 

Forrás: makohirado.hu