Ön itt van:Főoldal»Hírek»Értéket teremt a közfoglalkoztatás
2019.11.14, csütörtök

Értéket teremt a közfoglalkoztatás

Szegeden nyílt meg az első olyan bolt az országban, amely közfoglalkoztatásban és szociális szövetkezetek által előállított, minőségi termékeket árul. A bordányi Homokhátság Szíve Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet működteti a Helyi-ség elnevezésű üzletet, amelyet az országban egyedülálló kezdeményezésként alakított ki a Csongrád Megyei Kormányhivatal.

Kézműves csokoládé, kecskesajt, batáta dzsem, lekvárok, szörpök, ivólevek, levendula termékek és horgolt terítők is várják mostantól a vásárlókat a hivatal épületében kialakított kisboltban. A kezdeményezést Biczi Orsolya, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa méltatta. A területi közigazgatás humánfejlesztésével kapcsolatos feladatok koordinálásáért felelős miniszteri biztos kivételesnek és példaadónak nevezte az üzlet megnyitását. Úgy fogalmazott: a Csongrád Megyei Kormányhivatal valamint a tizenhárom foglalkoztató valódi értéket teremtett. Bízom benne – mondta –, hogy hamarosan egyre nagyobb lesz a csatlakozók létszáma, és egyre többen vesznek majd részt ebben a nagyszerű kezdeményezésben.

Az esemény a hatodik alkalommal megrendezett megyei közfoglalkoztatási kiállítás és vásár egyik programja volt. A kétnapos rendezvényen idén 24 közfoglalkoztató, valamint szociális szövetkezet és alapítvány mutatkozott be a portékáival. Juhász Tünde kormánymegbízott a bolt és a vásár kapcsán elmondta, a kormányhivatal elkötelezett a kézzel előállított, magas minőségű termékek iránt, ezért is kezdeményezték azt, hogy a vásárlók ne csak egy évben egyszer, hanem egész évben hozzájuthassanak ezekhez a termékekhez. A bolt az ország 6 megyéjének 13 foglalkoztatójától kínál árucikkeket.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi államtitkárságának főosztályvezetője kifejtette, a közfoglalkoztatás 2011-es indulásakor még nem gondolták, hogy a program eredményeként minőségi termékek széles portfólióját kínáló bolt is nyílhat. A gazdasági válság időszakában 536 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők száma, ez a szakpolitika és a gazdasági fejlődés eredményeként 243 ezerre csökkent.

Számos településen, a helyi hagyományokon alapuló szociális szövetkezeteket hoztak létre, ezek közül – arányaiban – a legtöbb Csongrád megyében működik. A Belügyminisztérium a szövetkezetek foglalkoztatási aktivitásának fejlesztését, a termékek piacra jutását és marketingjét 12 milliárd forinttal támogatta – közölte Réthy Pál.

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Média