Ön itt van:Főoldal»Hírek»Fiatal tehetségek kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját a Csongrád Megyei Kormányhivatal
2019.01.22, kedd

Fiatal tehetségek kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját a Csongrád Megyei Kormányhivatal

Különleges kiállítással köszöntötte a Csongrád Megyei Kormányhivatal a magyar kultúra napját: a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium négy diákjának alkotásaiból nyílt kiállítás a Rákóczi téri épületben.

„Kedves Fiatalok! Örülök, hogy általatok ezen a mai ünnepen jelen van az a cselekvési vágy az alkotásra, a megtartásra, a tenni akarásra, amely arra a korra volt jellemző, amelyben nemzeti himnuszunk született” – ezekkel a szavakkal köszöntötte dr. Juhász Tünde, megyei kormánymegbízott a kormányhivatalban tartott rendhagyó megnyitón. A ’Mi’ című tárlat története Sipka Bertalan fotós és Jankó Attila slammer-költő közös projektjéből indult útjára két éve, egy pályázatnak köszönhetően. Tavaly, egy nemzetközi projekt kapcsán csatlakozott hozzájuk egy grafikus és egy zenész is: Szép-Gergely Zsófia és Ács Zsófia. Összefogásukból megszületett a ’Mi’ című kisfilm, és ahhoz kapcsolódóan létrejött egy performansz, mely Budapesten győzelmet hozott számukra, így ezt követően Morvaország fővárosában, Brnóban is előadták.

A tárlatot megnyitó és a magyar kultúra napját köszöntő beszédében dr. Juhász Tünde kormánymegbízott hangsúlyozta: a kultúra nemcsak tudást és műveltséget, hanem erkölcsöt is hordoz. Kiemelte az értelmiség alkotó, közvetítő szerepének fontosságát, és méltatta a fiatalok kreativitásának értékét. Mint mondta: az alkotó szellem mozgósító és hatni tudó ereje ott ragyog bennük. Rámutatott: a jövő magyar kultúráját az ilyen tehetségek formálják, így fontos támogatnunk a kivételes teljesítményeket felmutató diákjainkat, gyerekeinket, unokáinkat.

A kiállítók egy különleges performansszal is készültek, majd interaktív módon mutatták be a kiállítást, Fidler Judit vizuális kultúra tanárjuk segítségével, aki a csapat munkáját tanácsaival koordinálja.

A verseket, fotókat, grafikákat tartalmazó tárlatot egy hónapig láthatja a közönség a kormányhivatal Rákóczi téri épületének aulájában.

 

Forrás: A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata