Ön itt van:Főoldal»Hírek»Tájékoztatók»Fogyasztóvédelmi tanácsok a szédítő ajánlatok ellen
2011.10.26, szerda

Fogyasztóvédelmi tanácsok a szédítő ajánlatok ellen

Rendőrségi feljelentéssel zárult annak a panaszosnak az ügye, aki a Csongrád Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatóságánál jelentette be: méltatlanul bántak vele és még meg is fenyegették egy termékbemutató szervezői. A nyugdíjas tanárnő esete nem egyedi számos hasonló bejelentés érkezett a megyei fogyasztóvédőkhöz. Azért, hogy minél kevesebben váljanak a termékbemutatók szervezőinek áldozatává, a kormányhivatal szakemberei a sajtón keresztül is igyekeznek tájékoztatni a jogaikról a vásárlókat. Legutóbb a Rádió 7 Kisteleki Napraforgó című műsorában dr. Radnóti Zoltán, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének jogtanácsosa volt a hallgatók segítségére.

Radnóti Zoltán a riporter kérdésére válaszolva kifejtette, hogy szinte minden esetben a fogyasztók hiszékenysége és befolyásolhatósága viszi el őket odáig, hogy olyan terméket vásároljanak meg horribilis áron, amire voltaképpen nem is lenne szükségük. Elmondta: több ilyen bemutatón is részt vett ellenőrzés céljából, és soha sehol nem kérdezték meg a közönség soraiból, hogy az adott terméket, vagy hasonlót másutt lehet-e kapni.

A szervezők általában azzal szokták megfogni a hallgatóságot, hogy csak a termék előnyeit sorolják fel, esetleges hátrányait elhallgatják, és az igazi nagy lökést az adja az ilyen bemutatókon, hogy az adott termék listaárát egymillió forint körül adják meg, és valamilyen hihetetlen akció keretében csak ott és csak akkor 300 ezer forintért megvásárolhatják a szerencsések. Attól függetlenül, hogy a reális ára ennek pl. 30 ezer forint lenne, az ár megállapításában hatósági szempontból nem lehet kifogásolni semmit, mivel Magyarországon a termékek ára szabadon meghatározható. Viszont a termékbemutatók során rendezett nyereményjátékot a megfelelő előírások betartásával,  közjegyző jelenlétében, illetve jóváhagyásával lehetne folytatni, és ez már problémás terület.

Dr. Radnóti Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki mégis megvásárol valamit, vagy szerződést köt egy ilyen alkalommal, nyolc munkanapon belül elállhat a szerződéstől írásban. Minden szerződésen rajta kell lennie a vállalkozás címének, oda kell - lehetőleg ajánlottan, tértivevénnyel - elküldeni pár sorban az elállási szándék bejelentését, hivatkozva a szerződés sorszámára. Ha egy termék megvásárlásához banki hitelt venne igénybe valaki, akkor a pénzintézet illetékes fiókjába kell bemenni, és ott minél hamarabb – lehetőleg nyolc munkanapon belül – jelezni  az elállási szándékot.

Egy szegedi nyugdíjas tanárnő sem tudta, hogy jogszerűen elállhat a vásárlástól. Ezzel éltek vissza a termékbemutató szervezői, akik még meg is fenyegették őt. Ekkor fordult a fogyasztóvédelmi hatósághoz, akik aztán a törvénybe ütköző kereskedelmi gyakorlat miatt feljelentést tettek a rendőrségen. A konkrét esetről az alábbi cikkben számolt be a Délmagyarország című napilap:

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/rendorsegi_feljelentes_a_termekbemutato_utan/2242220/