Ön itt van:Főoldal»Hírek»Sajtómeghívók»A legtöbb korán felfedezett daganat gyógyítható - 2018. február 4. Rákellenes Világnap
2018.02.02, péntek

A legtöbb korán felfedezett daganat gyógyítható - 2018. február 4. Rákellenes Világnap

A rák elleni küzdelem világnapja alkalmából február 5-én, hétfőn, 10 és 14 óra között a betegség megelőzését és korai felismerését szolgáló tájékoztatással várják Szegeden az ügyfeleket és az ott dolgozókat a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épületének aulájában. A Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály munkatársai által szervezett, figyelemfelhívó eseménynek tétje van, hiszen a szakértők szerint mi magunk is sokat tehetünk a halálos betegség ellen: a dohányzás elhagyásával, az alkoholfogyasztás csökkentésével, rendszeres mozgással, helyes táplálkozással és legfőképpen a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétellel. 

 

A daganatos megbetegedések most, a harmadik évezred elején is a második legpusztítóbb betegséget jelentik. Magyarországon évente 70-80 ezer új, rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizálnak és több mint 30 ezer beteg hal meg ezek következtében. Csongrád megyében a férfiaknál és nőknél egyaránt a légcső, hörgő, tüdő rosszindulatú daganata áll az első helyen, majd a férfiaknál a vastagbél, prosztata, hasnyálmirigy rosszindulatú daganata következik, míg a nőknél az emlő, a vastagbél és a hasnyálmirigy rosszindulata daganat a sorrend.

Annak ellenére, hogy az orvostudomány nagy lépésekkel fejlődik, a rák sajnos mind a mai napig a súlyos betegségek közé tartozik. Mivel a kialakulásának főbb kockázati tényezői mindenki számára ismertek (dohányzás, táplálkozás, életmód stb.), nem vagyunk teljesen tehetetlenek a daganatos betegségekkel szemben. A rák elleni felelősségteljes küzdelem mindenkit érint. Mindenki tehet valamit saját területén a daganatos betegségek megelőzése és leküzdése érdekében: orvosok, kutatók, betegek, gyógyszer-gyártók, politikusok és a média képviselői is. Az élet szinte minden területe érintett a családtól a társadalom széles köréig, a munkavédelemtől a környezetvédelemig.

Éppen ezért szervez ismét figyelemfelhívó, az ügyfeleket és a munkatársakat egyaránt megszólító rendezvényt a Csongrád Megyei Kormányhivatal.

A hétfői program során a Rákóczi téri épület aulájában a népegészségügyi szűrések (mell, méhnyak, vastagbélszűrés) népszerűsítése, prevenciós szerepének hangsúlyozása is fontos szerepet kap, valamint az emlő önvizsgálatának betanítására is lehetőség lesz.

Az eseménnyel sokadik alkalommal hívja fel a figyelmet a rák elleni küzdelemre, az egyén felelősségére és a korai felismerés fontosságára a népegészségügyi osztály. Az időben felfedezett megbetegedések nagy része gyógyítható, és a korai felismerést segítik a szervezett népegészségügyi szűrések. A lakosság egészségtudatosságának fejlesztésével, megfelelő életmóddal, odafigyeléssel csökkenthető a rosszindulatú elváltozások kialakulásának kockázata.  

A Rákellenes Világnapról:

Az International Union Against Cancer (UICC) 2000.év februárjában, Párizsban tartott első rákellenes világkongresszusán hirdették meg annak emlékére, hogy a kongresszus február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a rák ellen. A Magyar Rákellenes Charta 2015.02.04-én alakult meg az alábbi civil szervezetekkel: A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szervezete, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület és a Magyar Hospice Alapítvány. A Magyar Rákellenes Charta azzal a céllal alakult meg, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét mindazokra a problémákra, amelyeket a daganatos betegségek egyéni, családi és társadalmi szinten jelentenek.