Ön itt van:Főoldal»Hírek»Sajtómeghívók»Emlékszoba megnyitó, könyvbemutató, koszorúzás - A kommunizmus áldozataira emlékezik a megyei önkormányzat és a kormányhivatal
2016.02.24, szerda

Emlékszoba megnyitó, könyvbemutató, koszorúzás - A kommunizmus áldozataira emlékezik a megyei önkormányzat és a kormányhivatal

Február 24-én, 11 órakor nyitja meg Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke a „Pártkontroll. A szocialista közigazgatás Csongrád megyében” című kamaratárlatot, a Kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Szegeden, a Csongrád Megyei Kormányhivatal központi épületében. A pártállami időket megidéző tárlatnak helyet adó helyiségek azok az irodák, amelyekben egykor a megyei tanácselnök, illetve megyei pártbizottsági titkár, ifj. Komócsin Mihály dolgozott. Délután a Csongrád megyei kitelepítésekről készült tanulmánykötet bemutatójával, este 5 órától pedig koszorúzással emlékezik a kommunizmus áldozataira a Kormányhivatal és a Megyei Önkormányzat.

 A Csongrád Megyei Kormányhivatal az egykori szegedi-, illetve megyei tanácsháza és megyei pártbizottság volt székházában működik, ahonnan a Kádár-kori állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt Csongrád megyei bizottsága az államszocializmusban a tanácsrendszert irányította. Ezt a korszakot idézi meg a tárlat, amely hű képet ad arról, hogyan érvényesült a Kádár János nevével fémjelzett államszocialista diktatúra időszakában a közigazgatás és az önkormányzatiság világában is a pártkontroll. Az 1950-1953 között működtetett hortobágyi és nagykunsági kényszermunkatáborok és a táborba deportálások történetét, annak Csongrád megyei vonatkozásait mutatja be  a „Péntek volt és huszonhárom…” című tanulmánykötet, melynek szerzőpárosával, dr. Saád József és dr Nagy Mária szociológussal dr. Péter László irodalomtörténész professzor beszélget 15:30 perctől a Kormányhivatal Csongrád termében. A kötet a helyszínen megvásárolható.

A megemlékezések sorát a hagyományos, Glattfelder téri koszorúzás zárja 17:00 órától, melynek szónoka Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke lesz.

A megemlékezések sajtónyilvánosak, várjuk a szerkesztőség munkatársait a rendezvényekre!

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja az Országgyűlés 2000. június 13-án meghozott határozata alapján február 25-dike. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen és hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Letartóztatása az első állomása volt annak a folyamatnak, amely során a kommunista párt az ellenszegülők kiiktatásával a totális egypárti diktatúra kiépítése felé haladt. A képviselő önkényes fogvatartása a demokratikus jogok lábbal tiprásának jelképévé vált.

A kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát világviszonylatban 100 millióra, Kelet-Közép-Európában 1 millióra becsülik. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszer-munkatáborban, vagy kivégzésen. Ennél többen vannak azonban azok, akiket a diktatúra testileg és lelkileg megnyomorított a vallatásokon, kínzásokon, kirekesztéseken vagy bebörtönzéseken keresztül. A szegedi Glattfelder Gyula téri emlékmű Kligl Sándor szobrászművész alkotása. A szoborhoz a művész a recski bányából hozatta a szikladarabokat. A köveken ma is jól látszanak a golyó ütötte lyukak. A szobor 2002 óta emlékeztet a diktatúra áldozataira.