Ön itt van:Főoldal»Hírek»Sajtómeghívók»Gyertyagyújtás és könyvbemutató a forradalom leverésének évfordulóján
2017.11.02, csütörtök

Gyertyagyújtás és könyvbemutató a forradalom leverésének évfordulóján

A meghurcoltakra és az államvédelmi hatóság kiszolgálóira irányítja rá a figyelmet a megyei önkormányzat és a kormányhivatal 

 

Folytatja az emlékezést 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal, Szegeden. November 4-én, Tóbiás Klára szobrászművész Magyar Piéta című alkotásánál a szabadságharc leverésének napján az áldozatok előtt tisztelegnek, november 6-án, Bálint László állambiztonsági szakértő egyedülálló kötete bemutatóján pedig a pártállami diktatúrát kiszolgáló védelmi és biztonsági hálózat működéséről lesz szó.

Folytatja az emlékezést 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal, Szegeden. November 4-én, Tóbiás Klára szobrászművész Magyar Piéta című alkotásánál a szabadságharc leverésének napján az áldozatok előtt tisztelegnek, november 6-án, Bálint László állambiztonsági szakértő egyedülálló kötete bemutatóján pedig a pártállami diktatúrát kiszolgáló védelmi és biztonsági hálózat működéséről lesz szó.

A november 4-i megemlékezés 17:30-kor lesz a Dóm mellett található szobornál. Itt dr. Karol Biernacki történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára igazgatója mond beszédet, majd mécsesek gyújtásával adóznak a mártírok és a meghurcoltak emlékének. A megemlékezést emlékező szentmise követi 18:00 órától a Dómban.

November 6-án, 16 órától Bálint László állambiztonsági kutató legújabb könyvét, A hálózati nyilvántartás szereplői - Az államvédelmi és állambiztonsági hálózat nyilvántartása Szegeden és Csongrád megyében című kötetet mutatjuk be a Pártkontroll szobában, a Kormányhivatal épületében.

A forrásmunka egyedülálló, hiszen közreadja azon szegediek és Csongrád megyeiek névsorát, akik az államvédelmi, majd állambiztonsági hálózati nyilvántartásban szerepeltek.

A szerzővel dr. Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont igazgatója beszélget.

A kötetről:

A nemrégiben megjelent A hálózati nyilvántartás szereplői című könyv pontosan arról szól, és csak arról, amit a cím takar. A cím három szava együtt jelenti a közös nevezőt a könyvben szereplő és a köznapi szóhasználatban csak ügynökökként említettek esetében.

A kötet 25 évi történeti kutatásainak lényegében a mellékterméke. Megközelítően 1300 fedőnévvel megismert személyt tartalmaz, akik az egykori hálózati nyilvántartásban szerepeltek. Közülük majdnem 800 fő sikeresen azonosítva lett, döntő többségük teljes adatokkal, kisebbségük csupán a nevével.

A közreadott hálózati nyilvántartás szereplői között ugyanis vannak olyanok is, akik soha nem voltak ténylegesen beszervezve, nem is tudták, hogy beszervezetteknek tekintik őket, s akiket utólag, mostanság, fiktív beszervezetteknek lehet nevezni. Még az a furcsa eset is előfordult, hogy az államvédelmi operatív tiszt az egyik kollégáját vette hálózati nyilvántartásba - beszervezve, vagy beszervezés nélkül – némi kis plusz jövedelem reményében. Amitől pedig még a hálózati munkát jól ismerőnek is eláll a lélegzete: a nyilvántartási adatok között van arra is példa, hogy olyan adatokkal szerepeltettek nyilvántartásba hálózati személyként valakit, amilyen adatokkal ember nem is létezett. Nem létező embert pedig aligha lehetett beszervezni.

Ellentétben az eddigi ügynöki leleplezésekkel – akár listás, akár egyéni nyilvánosságra hozatalokkal – ebben a kötetben nincs szó sem politikai sem más szándékú lejáratásról, megbélyegzésről. A szerző következetesen törekedett a szakszerűségre, a tényszerűségre, a bizonyíthatóságra, és az eddigi általános gyakorlattal ellentétben nem csak az utólag, napjainkban súlyosbítónak ítélhető körülmények említésére, kihangsúlyozására, de a felelősséget enyhítő körülményekre való rámutatásra is.

Ez a könyv talán arra is jó lehet, hogy minden olyan intézmény, amely az „ügynök-akták” nyilvánossága tekintetében érdekelt állást foglalhat és színt vallhat a szándékait illetően. A kötet ilyen formában való megjelenésével – miként korábban az államvédelmi és állambiztonsági tisztek esetében is – Csongrád megye ismét az élre állt.

 

A könyvbemutatóra szolgáló helyiség férőhelye korlátos, ezért kérjük, előzetesen jelezze részvételi szándékát a meghívón található elérhetőségek egyikén.

 

Szeged, 2017. november 2.

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata