Ön itt van:Főoldal»Hírek»Sajtómeghívók»Holnaptól mindhárom szegedi kormányablakban elérhető a Kontakt jeltolmácsszolgálat
2017.04.24, hétfő

Holnaptól mindhárom szegedi kormányablakban elérhető a Kontakt jeltolmácsszolgálat

Hallássérült fiatalok tesztelik a rendszert

A hallássérült gyermekek oktatására, képzésére szakosodott, szegedi Klúg Péter iskola és diákotthon végzősei (szakiskolások) tesznek látogatást holnap délelőtt 11 órától az ország legtöbb munkaállomásával rendelkező Kormányablakában, hogy a hivatali ügyintézéssel ismerkedjenek. Ebből az alkalomból helyezik üzembe a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri, központi épületének ügyfélszolgálatán és a NOVA áruházban kialakított Kormányablakban is azt a tabletet, amelynek segítségével elérhető a SINOSZ szolgáltatása, a siketek és nagyothallók önálló tájékozódását, ügyintézését segítő jeltolmács szolgáltatás. A szegedi TESCO Áruházban 2014-ben megnyitott kormányablak volt az első az országban, ahol ez a rendszer a hivatali ügyintézés során rendelkezésre állt és azóta is működik. Holnaptól mindhárom szegedi kormányablak rendelkezni fog ilyen lehetőséggel.

Az önálló életre való felkészítés kiemelt feladata a gyógypedagógiai intézménynek, ezért azzal a kéréssel fordultak hivatal vezetéséhez, hogy szeretnék a fiatalokat tájékoztatni arról, milyen módon tudják a hallássérültek az ügyeiket intézni. A Kormányablakok mindegyike akadálymentes, hiszen mozgáskorlátozottakat, vakokat és gyengénlátókat, valamint siketeket és nagyothallókat is ki tudnak szolgálni jelenleg is. Ugyanakkor a zökkenőmentes ügyintézést szolgáló, bármikor elérhető segítségek számát növeli a Kontakt jeltolmács-szolgáltatás, amelynek használatával holnap e-személyi igazolványt készítenek majd az egyik hallássérült fiatalnak.

A diákok a sajtónyilvános esemény előtt egy órával érkeznek az épületbe, és előbb egy előadáson vesznek részt, amelyen tájékozódnak a hivatal általános feladatairól illetve az itt intézhető, hivatalos ügyekről. Ezt követően megtekintik a Kormányablakot, amelynek keretében történik majd a videokontakt szolgáltatás bemutatása az ügyintézés közben.

A sajtóeseményen részt vesz a Klúg Péter iskola 13 diákja és négy tanára, köztük az intézmény igazgatója, Horváth Norbert, Wágner Zoltán, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) projektmenedzsere, valamint dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja és dr. Holubán Csilla járási hivatalvezető is. 

A sajtóesemény időpontja 11 óra, de igény esetén az előadásra is betekinthetnek a szerkesztőségek munkatársai. 

Az esemény helyszíne: Szeged, Rákóczi tér 1. Kormányablak

 

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata