Ön itt van:Főoldal»Hírek»Sajtómeghívók»Húsvéti ellenőrzés és fogyasztóvédelmi nap a vásárlók biztonsága érdekében
2018.03.22, csütörtök

Húsvéti ellenőrzés és fogyasztóvédelmi nap a vásárlók biztonsága érdekében

Az ünnepekhez kapcsoló, kiemelt ellenőrzésekre bemutatóval, az okos vásárláshoz pedig jó tanácsokkal szolgál holnap a Szegedi Járási Hivatal fogyasztóvédelmi valamint az élelmiszerlánc-biztonsági osztálya. Március 23-án a Fogyasztók Világnapja alkalmából a szegedi Auchan Áruházba kitelepül a megyei fogyasztóvédelmi hatóság, hogy a húsvétra készülődés közben a vásárlók közvetlenül is fordulhassanak a szakemberekhez. Emellett bemutatják azt is, az ilyenkor szokásos, kiemelt élelmiszer- illetve gyermekjáték ellenőrzés során milyen előírások betartását figyeli a hatóság és mire figyeljenek a vásárlók a termékek kiválasztásakor.

A húsvéti bevásárlás közben a Szegedi Járási Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának munkatársaival találkozhatnak holnap az érdeklődők 10 és 12 óra között az Auchan áruházban. A fogyasztóvédők a Csongrád Megyei Békéltető Testület és a Pénzügyi Tanácsadói Iroda szakembereivel közösen minden, a vásárlással, panaszkezeléssel összefüggő, minden részletre kiterjedő tájékoztatással és tanácsadással várják a vásárlókat.

A fogyasztók napjához kapcsolódóan bemutató ellenőrzést is végeznek a Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya munkatársaival közösen. A nyilvános akció során az Auchan áruházban bemutatják, hogyan zajlik a szezonális húsvéti termékek ellenőrzése: csokoládé figurák, húsvéti sonkák és egyéb húskészítmények, valamint kalácsok forgalmazási körülményeit vizsgálják. A kiemelt ellenőrzésének célja mindenkor az, hogy közvetlenül az ünnepek előtt értékesített termékek kerüljenek vizsgálat alá. Ilyenkor a Magyar Élelmiszerkönyvi (MÉ) előírások teljesülését, valamint a címkén feltüntetett értékek valódiságát ellenőrzik.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai az akciók valóságtartalmának, mennyiségének ellenőrzését, valamint a gyermekjátékok jelölését, értékesítését és a vizsgálják. Feladatuk az árfeltüntetés ellenőrzése, a nem biztonságos játékok forgalomból történő kiszűrése, de fontos a jogellenes forgalmazás feltárása is - különös tekintettel a játékok jelöléseire, figyelmeztető felirataira és útmutatóira -, valamint jogsértés esetén a jogkövető magatartás elérése a szükséges intézkedésekkel.          

Valamennyi vizsgálni kívánt termékcsoport esetén az ellenőrzés célja a megtévesztő jelölés és tájékoztatás megszüntetése, és ezáltal a fogyasztók valósághű tájékoztatásának elősegítése. Ezen kívül pedig fontos szempont, hogy a széles termékválasztékban könnyebben és biztonságosabban eligazodjanak a vásárlók.

A sajtó munkatársait a játszóház közelében felállított tanácsadói ponton várjuk, 11:30-kor. Itt tájékoztatást adunk a fogyasztóvédelmi nap céljáról és tapasztalatairól, majd együtt lépünk az áruház eladóterébe és mutatják meg az ellenőr kollégák azt, hogy mire figyeljenek a vásárlók a termékek kiválasztásakor.

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata