Ön itt van:Főoldal»Hírek»Sajtómeghívók»Közfoglalkoztatási fórum Maroslelén
2016.04.27, szerda

Közfoglalkoztatási fórum Maroslelén

A megye egyik legsikeresebb programját tekintik meg a polgármesterek 

A közfoglalkoztatási programokhoz kapcsolódó 2014-2020-as, uniós fejlesztési források ismertetése a kiemelt témája annak a szakmai konzultációnak, amelyet pénteken rendeznek Maroslelén. A fórum az idei folytatása annak a korábbi kezdeményezésnek, amelyet negyedéves rendszerességgel dr. Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott hívott életre. A találkozók célja, hogy az önkormányzatok számára aktuális információkat nyújtson a Kormányhivatal, a közfoglalkoztatási programok minél sikeresebb megyei megvalósítása érdekében. A megye polgármesterei a tájékoztató előadások meghallgatása mellett megtekintik a mezőgazdasági mintaprogramban megvalósult, kiváló termékeket előállító helyi feldolgozóüzemet is. 

 

A fórumon a kiemelt téma mellett számos fontos kérdést áttekintenek a résztvevők: szó lesz a közfoglalkoztatottak egyszerűsített foglalkoztatásban történő alkalmazásának lehetőségeiről, az alapvető munkavédelmi tudnivalókról, a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó önkormányzati önköltségszámítási szabályzat kötelező elemeiről. A megbeszélésen ezúttal is időt szánnak a jó gyakorlatok, észrevételek, tapasztalatok megbeszélésére, de áttekintik az önkormányzati vezetők a jövőre vonatkozó terveket is a Csongrád megyei közfoglalkoztatási programokkal kapcsolatban.

A fórumnak otthont adó Maroslelén már 2012-óta működik mezőgazdasági program. A megtermelt növényekből egyre többféle készterméket állítanak elő. A terményeket saját, uniós és belügyminisztériumi támogatásból megvalósult feldolgozó üzemben dolgozzák fel. A hidegen sajtolt tökmagolaj és a fűszerpaprika őrlemények kereslete a legjelentősebb, de a fokhagyma fonatokra, fokhagyma porra, ízesített, hidegen sajtolt napraforgó olajokra is növekvő a piaci igény.

A fórum résztvevői a helyi járási startmunka mintaprogramok bemutatása, és az előadások meghallgatása után megtekintik azt az üzemet, ahol a közfoglalkoztatási programhoz kapcsolódóan előállított kézműves termékek gyártását végzik. A feldolgozóüzemet a kazánprogram segítségével beszerelt biomassza kazánnal fűtik, a búzaszalmából készített bálával. A tökmag, napraforgó és paprika szárításához speciális szárítóasztalt fűtenek ugyanígy, és szintén közfoglalkoztatási program keretében vásárolták meg a paprika őrléséhez és csomagolásához szükséges gépeket.

A község vezetése arra törekszik, hogy a termeléstől a feldolgozásig építsék fel a közfoglalkoztatást, így biztosítva a lehető legtöbb ember számára a munkát, helyben. A maroslelei közfoglalkoztatási programok kiemelkedő teljesítményét jelzi, hogy két alkalommal (2012-ben és 2013-ben) is miniszteri elismerésben, és pénzjutalomban részesült a település, melyet a közfoglalkoztatási programok továbbfejlesztésére használhattak fel.

A sajtónyilvános fórum programja április 29-én, pénteken reggel 9-kor kezdődik a Faluházban (Maroslele, Szabadság tér 5.), az üzemlátogatásra várhatóan 11 óra körül kerül sor (Maroslele, Gazdainformációs központ Dózsa György utca 47.).

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata