Ön itt van:Főoldal»Hírek»Sajtómeghívók»Megérkeztek az influenza elleni oltóanyagok Csongrád megyébe
2017.10.19, csütörtök

Megérkeztek az influenza elleni oltóanyagok Csongrád megyébe

Az influenza megelőzésének egyetlen hatékony eszköze a védőoltás. Az idei influenza szezonban is lehetősége van a kockázati csoportba tartozó egészséges lakosoknak, betegeknek és a munkakörük által veszélyeztetett munkavállalóknak ingyenes oltás igénybe vételére. Az oltóanyagok már megérkeztek a Csongrád megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztályára és 2017. október 18-ig a megye minden háziorvosának átadásra kerülnek.

Csongrád megyénkben 55000 adag 3 Fluart, a 3 éven aluli gyerekek részére pedig 150 adag Vaxigrip Junior oltóanyag áll rendelkezésre.

2017. október 18-án 10 órakor az oltóanyagok átadása sajtónyilvános eseményként kerül megszervezésre, amelyre sok tisztelettel várjuk a média képviselőit!

Helyszín: Szeged Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály

Szeged, Derkovits fasor 7-11.

További információk:

 

Milyen betegség az influenza?

Az influenza egy vírus által okozott igen ragályos fertőzőbetegség. Jelenleg az egyetlen olyan kórokozó, amelyik a mai napig világjárványokat képes okozni! Kevesen tudják, hogy az influenza azonos a spanyolnáthaként elhíresült megbetegedéssel, amely 1918-19 között pusztított és Európában több mint egy millió ember, világszerte több mint 17 millió ember halálát okozta!

Az egyéni érzékenységtől függően enyhébb megbetegedés, vagy akár rövid időn belül halálhoz vezető kórkép is kialakulhat.

Klinikai szempontból fontos különbség az influenza és az egyéb légúti megbetegedések között, hogy az influenza kezdeti tünetei közül a hurutos tünetek általában hiányoznak. Hirtelen kezdet, magas láz, erős levertség és izomfájdalmak ilyenkor többnyire a jellemző tünet. A panaszok általában a fertőződést követően 24-48 órával, hirtelen kezdődnek. Az első egynéhány napban gyakori a láz, mely akár a 39-39,5 C fokot is elérheti. Az influenza fokozott veszélyt jelent a 60 évesnél idősebb emberekre és a krónikus betegekre is a legyengült immunológiai reakciókészség miatt. A fertőzés egyik legfontosabb szövődménye a tüdőgyulladás.

 

Hogyan védekezhetünk az influenza ellen?

Az influenza megelőzésének egyetlen hatékony eszköze a védőoltás. Az immunizálással nem csak az oltottak, de a populáció is védettebbé válik a vírus terjedésével szemben, mert a védőoltottak nem terjesztik a megbetegedést a környezetükben!

Az oltóanyag inaktivált, tehát nem élő vírust tartalmaz. Magyarországon a 2016-17-es influenza szezon előtt 694 155 oltás került beadásra és egyetlen súlyos oltási szövődményt sem észleltek.

 

Kiknek ajánlott az influenza elleni védőoltás?

Minden 60 évesnél idősebb személynek, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek, pl. asztmás betegeknek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedőknek, cukorbetegnek, krónikus máj- és vesebetegeknek, daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezőképességű személyeknek.

A védőoltás az idős emberek körében a kórházi felvételek számát 25-39%-kal, a halálozási gyakoriságot 35-57%-kal csökkentheti. Az intézményekben, ápolási otthonokban élő, influenza ellen oltott idős személyek között a kórházi kezelés gyakorisága felére, a tüdőgyulladás kockázata 60%-kal, a halálozás kockázata 68%-kal csökkenhet. Oltóanyag a 60 éven felüli lakosság számára, a krónikus betegek, várandós kismamák, valamint a szociális otthonok lakói, gondozói és az egészségügyi dolgozók számára, valamint sertés- és baromfitartással, illetve feldolgozással foglalkozók számára ingyenesen biztosítható.

 

Hogyan vehetjük fel az oltást?

A kockázati csoportba tartozó személyek a háziorvosuknál, illetve a foglalkozás-egészségügyi orvosuknál élhetnek a védőoltás lehetőségével.

 

Hogyan működik az influenzafigyelő szolgálat? 

Magyarország területén, így Csongrád megyében is az országos tisztifőorvos ez év 40. hetétől (2017. október 2-től) rendelte el az influenzafigyelő szolgálat működtetését. A figyelőszolgálatba megyénk vonatkozásában 54 alapellátási egység került kijelölésre (az orvosok 20 %-a). A jelentési rendszerbe bevont orvosok közül 4 háziorvos ún. „őrszem” (sentinel) orvos, s ők a betegforgalmi adatok mellett rendszeresen (hetente minimum kétszer) végezhetnek virológiai vizsgálatot, melynek nagy jelentősége van a járványt okozó kórokozó kimutatásában és a területünkön előforduló influenzavírus típus mielőbbi meghatározásában.

A háziorvosok jelentési kötelezettsége a 2018. év 20. hetéig tart. A jelentés a heti beteg forgalmi adatokat és az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók számát tartalmazza korcsoportok szerint.

 

Milyen erős influenzajárványra számíthatunk idén?

Jelenleg is egy igen erős influenzajárvány zajlik Ausztráliában. 2017 szeptember eleje óta több mint 137 500 új influenzás beteget regisztráltak. A járvány már 100 halálos áldozatot követelt. A jelenleg a déli féltekén terjedő vírusvariáns nagy valószínűséggel az európai kontinenst is eléri majd.

 

Vegye fel a védőoltást mielőbb, hogy megvédhesse magát és családtagjait!

 

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata