Nyomtatás
2021.03.02, kedd

Felhívás kiadatlan részarány-tulajdonosoknak

A termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 

     2020 évi XL. törvény 1. § (1) bekezdése értelmében 2021. január 1. napján az állam tulajdonába és a Nemzeti Földalapba – és a Nemzeti Földügyi Központ kezelésébe – kerültek azok a földrészletek, amelyekre az ingatlan-nyilvántartás szerint termelőszövetkezeti földhasználati jog van bejegyezve.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal felhívja azon személyek figyelmét, akik a fenti időpontban kiadatlan részarány-tulajdonnal rendelkeznek – azaz nevükön az ingatlanügyi hatóság által vezetett termelőszövetkezeti különlapon aranykorona értékben kifejezett olyan részarány-tulajdon van nyilvántartva, melynek ellenében ingatlan-tulajdonjogot vagy pénzbeli kártalanítást eddig nem kaptak –, hogy ellentételezésként kártalanításra jogosultak, melynek mértéke 50.000,-Ft aranykorona jogosultságonként.

A kártalanítási eljárás a részarány-tulajdonnal rendelkező személy kérelmére indul!

Az eljárásban igénylő lehet:

 1. a részarány-tulajdonos
 2. a részarány-tulajdonos jogutódja
 3. az 1-2. pontban szereplő személytől a jogosultságot megszerző személy

Abban az esetben, ha a kérelmet a 2-3. pontban megnevezett személy terjeszti elő, ahhoz mellékelni kell az ingatlan-nyilvántartásban a termelőszövetkezeti különlapon történő bejegyzésre egyébként alkalmas alakisággal rendelkező, a jogutódlást, illetve a megszerzést igazoló okiratot, vagy annak hitelesített másolatát.

 

A formanyomtatvány elérhető www.foldhivatal.hu internetes oldalon az Ügyintézés / Nyomtatványok menüpont alatt

 

A kérelem előterjeszthető:

 • személyesen: a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal valamennyi Földhivatali Osztályának ügyfélszolgálatán – a járványügyi helyzetre tekintettel csak előre egyeztetett időpontban
 • postai úton: Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Hatósági és Koordinációs Osztály, 6724 Szeged, Kálvária sgt. 41-43. vagy 6701 Pf. 129.

 

Az elbírálás menete:

A kérelem elbírálásáról az ingatlanügyi hatóság dönt és intézkedik a kártalanítás összegének – a kérelmező által megjelölt bankszámlaszámra történő – kifizetéséről. A kifizetésekre a kérelmek beérkezésének sorrendjében kerül sor.

 

Amennyiben további kérdése, észrevétele van, a Kormányhivatal kollégái készséggel állnak rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken:

 • telefonon:
  • Török László kormánytisztviselő – 06-62/680-162    
  • Fehér-Forgó Mária kormánytisztviselő – 06-62/680-155
 • e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.