Ön itt van:Főoldal»Hírek»Tájékoztatók»Kullancsokról a Madarak és Fák Napján
2017.05.09, kedd

Kullancsokról a Madarak és Fák Napján

"...évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében."
Herman Ottó

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztálya is csatlakozik a Szegedi Vadaspark „Madarak és Fák Napja” alkalmából szervezett Családi Vasárnap programjához 2017. május 14-én. A program keretében a természeti környezet jótékony és egészségmegőrző hatásai mellett szó lesz a kullancsok elleni védekezésről is.

Munkatársaink a Vadasparkba látogató érdeklődők részére 10-14 óra között a már hagyományosnak tekinthető foglalkozás és ismeretterjesztés keretében a Főosztály munkájának szerves részét képező feladatként, a fertőző megbetegedések megelőzéséhez adnak tanácsokat. Sajnos, az erdőkben, sőt már a városi parkokban is számítani kell a kullancscsípésre, ezért az egészségfejlesztési szakember felhívja a látogatók figyelmét a kullancscsípés megelőzésének lehetőségeire, az esetleges kullancscsípést követő teendőkre, valamint a kullancsok által terjesztett betegséggel kapcsolatos védőoltásra. A látogatók mikroszkóp alatt megnézhetik, hogyan néz ki a kullancs, különböző fejlődési stádiumban. Gyakorolhatják a helyes eltávolítás technikáját.

Az emléknap célja az, hogy az emberek természetvédelem iránti elkötelezettségét elmélyítse. Az első rendezvényt a madarak védelme érdekében a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István híres ornitológus szervezte meg Magyarországon 1902-ben. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napja megszervezését minden iskola számára. A „Madarak és Fák Napja” időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10.

A madarak és a fák a stresszes hétköznapok ellensúlyozásában ma is fontos szerepet töltenek be. A fák oxigént termelnek, port szűrnek meg a városokban, a zajvédelemben is pótolhatatlanok. A színes, gyönyörű madarak éneke, a fák zöldje és virágaik látványa pozitív hatással vannak az emberre. A közparkokban, a természetben eltöltött idő nyugtatja, pihenteti és felüdíti az embert.

Szeged, 2017. május 9.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

 

2017 év madara – a tengelic (Fotó: Orbán Zoltán)