Ön itt van:Főoldal»Hírek»Tájékoztatók»Gyakorlati képzőhely lett a Csongrád Megyei Kormányhivatal
2017.05.08, hétfő

Gyakorlati képzőhely lett a Csongrád Megyei Kormányhivatal

Az Állatorvostudományi Egyetem elismerte szakembereink munkáját

 Az értékes oktatói munka elismeréseként gyakorlati képzőhellyé nyilvánította a budapesti Állatorvostudományi Egyetem a Csongrád Megyei Kormányhivatalt. Az önálló állatorvosi képzést nyújtó felsőoktatási intézmény, a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő színvonalú magyarországi állatorvosképzés hazai fellegvára. Komoly szakmai elismerésnek minősül tehát, hogy a szenátusi döntés értelmében Hivatalunk viselheti az Állatorvostudományi Egyetem gyakorlati képzőhelye címet. A döntésről levélben küldött értesítést Sótonyi Péter rektor úr, amelyben mellékelte az erről szóló, tanúsító oklevelet is.

Az Állatorvostudományi Egyetem szenátusi döntése mögött az áll, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal évek óta segíti az állatorvostan hallgatókat, minden feltételt biztosít gyakorlatuk teljesítéséhez. Az egyetem gyakorlati képzőhelye egyébként az a szervezet lehet, amely a 2011-2012-es tanévtől kezdődően, megszakítás nélkül 5 éven keresztül aktívan részt vesz a hallgatók felkészítésében az egyetemi tanulmányok 11. félévében. A gyakorlati intervallumok időtartama 4 hét, melyből 2 hét élelmiszerhigiénia, 2 hét állategészségügyi igazgatás. 

Élelmiszerhigiénia tárgykörben egyebek mellett a húsvizsgálat, az engedélyköteles és bejelentés köteles élelmiszer előállító üzemek, vendéglátó-és közétkeztető egységek, kis-és nagykereskedelmi egységek, piacok kerülnek bemutatásra, helyszíni szemle keretében ismerhetik meg a hallgatók az ellenőrzés mentét, a jogszabályban előírtak megvalósulását, illetve a hiányosságok pótlására tett előírásokat.

Állategészségügyi igazgatás tárgykörben az élő állatok szállítása, az állattartó telepek járványügyi előírásainak teljesülése, a hatósági állatorvosok adminisztrációja, a fertőző állatbetegségekkel kapcsolatos korlátozó intézkedések és eljárásrendek, az apaállat szaporító telepek, keltető állomások képezik a gyakorlat alapját. Az élelmiszerhigiéniai gyakorlathoz hasonlóan helyszíni szemle, ellenőrzés keretében szerezhetnek tapasztalatot az előírások megvalósulásáról.

A gyakorlatról a hallgatók naplót írnak, amelyet az illetékes tanszékre el kell küldeniük. A képzőhelyen végzett munkájukat a hivatal szakemberei minősítik, és a kormányhivatal által kiadott hivatalos igazolást kapnak a gyakorlat elvégzéséről. A hallgatók ezt követően mind az élelmiszerhigiénia gyakorlatból, mind az állategészségügyi igazgatás gyakorlatból az egyetemen vizsgát tesznek.

Mindezek figyelembevételével rendelkezett az Egyetem Szenátusa 2017. március 13-án úgy, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élemiszerlánc-biztonsági Főosztálya mostantól azon nem egyetemi, külső gyakorlati helynek minősül, amely jogosult az ÁTE gyakorlati képzőhelye címre.

Örömmel tájékoztatom, hogy az Állatorvostudományi Egyetem Tanulmányi Osztályának adatai alapján, értékes oktatói munkájuk elismeréseként az Állatorvostudományi Egyetem gyakorlati képzőhelye cím viselésére jogosítjuk fel az Ön felügyelete alá tartozó gyakorlati helyet, melyet a mellékelten megküldött oklevéllel tanúsítunk.” – írja levelében a rektor, amely olyan további tájékoztatást is tartalmaz, ami cím használatára vonatkozik. Ennek értelmében a kitüntetett munkahely jogosult a képzőhely cím használatára, azt a cégtábláján is feltüntetheti.”