Ön itt van:Főoldal»Hírek»Tájékoztatók»Rámozdulnak az egészségre - Együtt tornáznak az államigazgatási szervek munkatársai
2017.04.05, szerda

Rámozdulnak az egészségre - Együtt tornáznak az államigazgatási szervek munkatársai

Péntek délután négy órán keresztül mozognak, sportolnak a szabad levegőn azok az tisztviselők, akik részt vesznek az Egészségügyi Világnap alkalmából a Csongrád Megyei Kormányhivatal által szervezett programon. A rendezvényen célja, hogy magára a mozgás fontosságára, valamint olyan mozgásformákra ráirányítsa a többnyire ülőmunkát végző hivatalnokok figyelmét, amelyek könnyűszerrel, rendszerességgel végezhetők. Az államigazgatás területén működő megyei szervezetek közül már öt csatlakozott a kezdeményezéshez.

Mini tájfutás, nordic walking, az ízületek mozgékonyságát segítő stretching, gerinctorna és a szabadtéren bárhol végezhető, a közösségépítést is szolgáló játékok - ilyen mozgásformákat kínál a sportdélután mindazoknak, akik csatlakozni szeretnének a világnap alkalmából szervezett programhoz. A kormányhivatal a péntek délutáni programon minden érdeklődőt szívesen lát, de külön is invitálták az államigazgatásban dolgozó szervezeteket a csatlakozásra. Így az Újszegedi Erzsébet Ligetben ott lesznek a Nemzeti Adó és Vámhivatal, a Magyar Államkincstár, a büntetés végrehajtás, a katasztrófavédelem, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és a Főügyészség Csongrád megyei igazgatóságainak munkatársai is a programon - a kormányhivatal munkatársai mellett. Az Egészségügyi Világnap alkalmából szervezett rendezvény szakmai hátterének biztosításában közreműködnek a Szegedi Tudományegyetem Testnevelési és Sporttudományi Intézet oktatói és hallgatói, valamint Bagi Mátyás funkcionális tréner és Ipacs Virág preventív gerinctréner is.

A kormányhivatal népegészségügyi feladatokat ellátó főosztálya munkatársai a helyszínen felállított egészségstandnál rizikószűrésekkel várják a program résztvevőit. Itt testzsír százalékot, testtömegindexet és vérnyomást mérnek majd az arra jelentkezőknél, a mért eredmények ismeretében pedig egészséges életmód tanácsadásban részesülhet bárki. Emellett tájékoztatást adnak a népegészségügyi szűrésekről, valamint a mell önvizsgálatának helyes módját is el lehet sajátítani egy emlőmodellen.

A sportdélután kiemelt vendégei Molnár Tamás dr. háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, jogász, és Bartók Csaba, 76-szoros magyar válogatott kézilabdázó, a HLKC edzője.

A programot 12-kor dr. Juhász Tünde megyei kormánymegbízott nyitja meg, a Kertmozi mögötti füves területen. A rendezvény is itt zajlik majd, de több helyszínen, a mozgásformáknak megfelelő terepeken. Ezek között van, amely a sportdélután teljes időtartama alatt folyamatosan kipróbálható lesz (petanque, kötélhúzás, fatalpas, flamingó teszt), mások a színpadról, tréner által vezényeltek (crosstréning, gerinctorna, stretching) és fél óránként váltakoznak.

A rendezvény amely április-én 12-től 16 óráig tart, bárki által ingyenesen és szabadon látogatható. Aki részt akar venni, nem kell mást tennie, mint sportolásra alkalmas ruházatban jelenjen meg, hozzon magával elegendő mennyiségű vizet, és polifoamot.

A mozgás élettani hatásairól:

Szerepe az energiaegyensúly és a testi-lelki egészség fenntartásában rendkívül fontos. A testmozgás az egyik legjelentősebb preventív (betegség kialakulását megelőző) erővel bíró egészségmagatartási tényező.

  • szabályozza a testsúlyt, megelőzi az elhízást
  • a rendszeres edzés fokozza a szív és a tüdő teljesítőképességét
  • csökkenti a vérzsír-szintet, a vérnyomást, a vércukorszintet
  • javulást okoz a mentális betegségek tüneteiben is, amelyek közül az egyik leggyakrabban vizsgált a depresszió és a depresszív tünetek
  • a testedzés terápiás hatása a szenvedélybetegségek és a szorongásos zavarok kezelésében is hatékony.

A fenti kedvező hatások bármely életkorban bekövetkeznek már a közepes intenzitású (heti 800-2000 kcal energia-felhasználású) rendszeresen végzett mozgás hatására is!

Szeged, 2017. április 4.

Az Egészségügyi Világnapi program természetesen sajtónyilvános, várjuk a média képviselőit mozogni és tudósítani is! :)

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata