Ön itt van:Főoldal»Hírek»Irtsa a szúnyogot otthon is!
2018.09.11, kedd

Irtsa a szúnyogot otthon is!

Az embereket és állatokat egyaránt gyötrő szúnyogok elleni védekezés a klímaváltozással egyre fontosabb üggyé válik. Melegedő időjárásunk, a nyári ár- és belvizes időszakok gyakoribbá válása miatt új szúnyogfajok, és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon.

A szúnyogok már pár centiméteres állóvízben is tudnak tenyészni, ami azt jelenti, hogy számos hely van a ház körül, amely támogathatja szaporodásukat. Fontos, hogy megszabaduljunk az esetleges tenyészhelyektől, hogy elkerüljük az inváziót. A legtöbb szúnyog kikelési helyétől csupán pár száz méteren belül táplálkozik. Ezen útmutató alapján csökkentheti a szúnyogok számát a közvetlen környezetében. 

Feltöltés

Töltsön fel az udvaron minden alacsonyan fekvő területet. Ezekben a mélyedésekben egy eső vagy locsolás után megáll a víz. Megfelelő vízelvezetés nélkül a víz napokig maradhat, így a szúnyogok esélyt kapnak a szaporodásra. Töltse fel a lyukakat, réseket, vagy telepítsen vízelvezető rendszert. 

Tartson rendet

Végezze el a szabadtéren lévő tárolók rendszeres tisztítását, eső, illetve locsolóvíz mentesítését. Szedjen össze minden vödröt, poharat, játékot, használaton kívüli tárgyat, amiben összegyűlhet az esővíz/locsolóvíz. Ha kedvenc háziállatának van kerti tálja, gondoskodjon róla, hogy naponta friss víz kerüljön bele. Egy csepegő kerti csap, egy melléfolyó öntözőrendszer 1-2 nap alatt szúnyogok ezreinek tenyésztőhelyévé válik. 

Vágja le a füvet, és vágja vissza a bokrokat

A nap folyamán, a szúnyogok szeretnek pihenni füvön, vagy cserjék között egy nedves, árnyékos helyen. A rövid zöldnövényzet megfosztja őket pihenőhelyüktől. Gyűjtse össze a lehullott leveleket is. Már néhány lehullott levél elegendő vizet tarthat meg szúnyog tojások számára, és nappali rejtekhelyükként is szolgálhat.  

Locsolás és eső után

Gyakran levelek, letört ágak vagy más törmelék dugaszolja el az esőcsatornát,  és ahelyett, hogy elfolyna a víz, felgyülemlik. Rendszeresen tisztítsa meg az ereszcsatornát, különösen nyáron. Ha a víz több mint egy hétig áll a vízelvezetőben, akkor könnyen a szúnyogok tenyésztőhelyévé válhat.A felgyülemlett víz mielőbbi eltávolítása szükséges (vödrök, hordók, kaspók, virágalátétek, növény gyökereztető vödrök, gyerekmedencék, ponyvák, gumiabroncsok). Vízfelületek gondozásaTartsa tisztán és klórozva a vizet a medencében. Fedje le, amikor nincs használatban, ugyanez vonatkozik az összecsukható medencékre is. Kerti tavának vizét legalább hetente frissítse fel. Lehetőség szerint telepítsen halakat, békát. Tavak, esővízgyűjtők kezeléséhez  - jellegük szerint – használhat kereskedelmi forgalomban kapható szúnyoglárvairtó port, tablettát. 

Minél alaposabban végzi az esetleges tenyésztési helyek rendszeres feltérképezését és tisztítását, annál biztosabb, hogy munkájával távol tartja a szúnyogokat lakókörnyezetétől.