Ön itt van:Főoldal»Hírek»Július 1-jén lép életbe a családvédelmi akcióterv négy pontja
2020.06.03, szerda

Július 1-jén lép életbe a családvédelmi akcióterv négy pontja

A kormány kiemelten támogatja a családokat. Július 1-jén lép életbe a családvédelmi akcióterv négy pontja: a babaváró támogatás, a csok-hoz kapcsolódó kedvezményes hitel, a jelzáloghitelek részleges kiváltása és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

Tájékoztató anyag ügyfeleink részére a 2019. július 1-től hatályba lépő családvédelmi támogatásokról

 

A hétpontos családvédelmi akcióterv négy pontja:

 

 • a babaváró támogatás (1),

 • a CSOK kiterjesztése (2),

 • a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás (3), valamint

 • a nagycsaládosok autótámogatása (4)

 

lép hatályba 2019. július 1-jén.

 

A jogosultság feltételei, az igénylés módja és egyéb tudnivalók közérthető formában megtalálhatók a www.csalad.hu honlapon a támogatások, kedvezmények fül alatt.

babaváró támogatás és az otthonteremtési támogatás ügyintézését célszerű a pénzintézetnél elindítania.

nagycsaládosok autóvásárlási támogatását célszerű a Magyar Államkincstárnál (Budapest, Fiumei út 19/A) igényelni.

jelzáloghitel csökkentésére vonatkozó határozatot hivatalunk Családtámogatási Osztálya állítja ki, ez az eljárás hivatalunkban kezdeményezhető.

 

A járási hivatalokhoz az alábbi ügyekben kell fordulnia, de a megyei kormányablakokban minden támogatási forma ügyintézésében tájékoztatást illetve segítséget tudnak nyújtani munkatársaink:

 

 1. Babaváró támogatás

 

Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 41 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (a hallgatói jogviszony is annak számít), maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhet a bankfiókokban 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között.

 

A hitel törlesztő részlete legfeljebb havi 50 ezer Ft, futamideje 20 év.

 

Amennyiben a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig nem kell a törlesztő részleteket fizetniük, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik.

 

Önnek a támogatás igénylését célszerű a pénzintézetnél elindítania.A Járási Hivatalt felkeresnie a hitel elbírálásához szükséges biztosítási jogviszony igazolásért kell. Az igazolást a SZJH Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Egészségbiztosítási Osztály adja ki az Ön kérelmére, illetékmentesen. 

(II. sz. Melléklet: 1. Jogviszony igazolásra vonatkozó kérelem)

 

Az ügyintézés történhet: személyesen, vagy postai úton beküldött, kitöltött kérelem esetén.

 

Ha az Ön támogatás iránti kérelmét a pénzintézet elutasítja, a SZJH Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Családtámogatási Osztályán jogorvoslattal élhet.

 

 1. CSOK kiterjesztése

 

A Falusi CSOK új lakásra számított támogatási összegét használt ingatlanhoz is fel lehet használni a fogyó népességű kistelepüléseken.

(Az I.sz. Melléklet tartalmazza azon Csongrád-Csanád Megyei települések listáját, ahol igényelhető a támogatás. Felhívjuk a figyelmet, hogy a támogatás akkor igényelhető, ha a megvásárolni kívánt ingatlan fekvése szerinti település, rajta van a listán!)

 

A Falusi CSOK

 • egy gyermek esetén 600.000 forint,

 • két gyermek esetén 2.600.000 forint,

 • három vagy több gyermek esetén 10.000.000 forint.

vissza nem térítendő­ támogatást jelent – amelynek felét vásárlásra, a másik felét pedig korszerűsítésre lehet fordítani.

 

Önnek a támogatás igénylését célszerű a pénzintézetnél elindítania.

 

A Járási Hivatalt felkeresnie a hitel elbírálásához szükséges biztosítási jogviszony igazolásért kell. Az igazolást a SZJH Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Egészségbiztosítási Osztály és Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Családtámogatási és Társadalombiztosítási Osztály adja ki az Ön kérelmére.

(II.sz. Melléklet: 2. Jogviszony igazolásra vonatkozó kérelem)

 

Ha a támogatás iránti kérelmet a pénzintézet elutasítja, a SZJH Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Családtámogatási Osztályán jogorvoslattal élhet.

 

 1. Hitel elengedése

 

2019. július 1-től a hitelintézetnél fennálló, lakáscélú jelzáloghitel-tartozás is csökkenthető.

A jelzáloghitel-tartozásokra gyermekszületés esetén járó támogatás kiterjesztésre kerül a második gyermek megszületésére is 1 millió Ft összegben, a harmadik vagy további gyermek megszületése után érvényesíthető jóváírás összege pedig 4 millió Ft-ra emelkedik (az ezen összeg igénybevétele után születő gyermekekre továbbra is 1-1 millió Ft jár).

 

Önnek a Járási Hivatalt felkeresnie a jelzálog betörlesztésre irányuló kérelem beadásához kell.

Kérelmét a SZJH Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Családtámogatási Osztályán, vagy a Csongrád-Csanád Megyei Kormányablakokban egyaránt beadhatja. Az elbírálást követően meghozott határozatunk alapján csökkenti a pénzintézet a lakáscélú hitelt.

(II. sz. Melléklet: 3. Jelzáloghitel kérelem)

 

 1. Nagycsaládosok autótámogatása

 

2019. július 1. és 2022. december 31. között a három- vagy több gyermekes családok legalább 7 üléses, új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól.

 

Az ügyintézés érdekében célszerű egyenesen a Magyar Államkincstárhoz fordulniade a megye kormányablakaiban is átveszik az Ön kérelmét és továbbítják a Magyar Államkincstár Budapest, Fiumei út 19/A szám alatti címére.

 

(II.sz. Melléklet: 4. Nagycsaládosok autótámogatására vonatkozó kérelem

További 2 db tájékoztató levél a nagycsaládosok autótámogatásához)

 

A mellékletben található kérelmeket, tájékoztató leveleket hivatalunk minden Csongrád-Csanád Megyei autókereskedésnek megküldte, ezzel is segítve az ügyfelek hozzáférését.

 

 

További információk:

 

A megyei kormányablakokban mind a négy támogatási formával kapcsolatban elérhetők a kérelem-formanyomtatványok. A kérelmek kitöltésében kérje a munkatársaink segítségét!

 

Kérjük, a beadásra kerülő kérelmen minden esetben tüntesse fel a telefonszámát, hogy közvetlenül is el tudjuk Önt érni, ha bármilyen tisztázandó kérdés merülne fel a kérelmek feldolgozásakor.

 

Sikeres és gördülékeny ügyintézést kívánunk!

 

Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal