Ön itt van:Főoldal»Hírek»Közfoglalkoztatottak remekeiből nyílt adventi vásár
2018.11.29, csütörtök

Közfoglalkoztatottak remekeiből nyílt adventi vásár

Négy szociális szövetkezet termékei is színesítik az idei Közfoglalkoztatási Adventi Kiállítás és Vásárt, amelyen kézműves portékákból, ékszerekből, továbbá adalékanyagoktól mentes, egészséges élelmiszerekből is válogathatnak az érdeklődők a kormányhivatal központi épületében.

A Délmagyarország napilapból színes fonott kosarakat készítenek a Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület tagjai, akik első alkalommal vesznek részt a kormányhivatal Rákóczi téri épületében rendezett Közfoglalkoztatási Adventi Kiállítás és Vásáron.

Természetes alapanyagokat használunk, az újságból készült kosárkák mellett nemez ékszereket és papírmaséból medált készítenek tagjaink.

– mondta el lapunknak Zsók Aranka. Az adventi vásáron a megye 7 járásának, illetve Békés megye 1 járásának összesen 24 kiállítója mutatja be a közfoglalkoztatás keretében előállított, értékteremtő termékeit. A Mórahalmi járás Öt-Méhkas Szociális Szövetkezete például mézeskalácsdíszeket kínál, a mindszentiek standjánál almaszirmot, őrölt paprikát és ételízesítőt láttunk, a Szentesi járás Hajléktalansegítő Központja pedig karácsonyi díszeket kínált. 

A kiállítók között van a Start Plusz 2018 díjjal elismert Csanádalberti és Ópusztaszer is. Utóbbi település polgármestere, Makra József elmondta, a Start munkaprogramjukban részt vevők a közétkeztetéshez járulnak hozzá terményeikkel.

Tavaly óta 30 sertést is nevelünk, és az állatokat úgy tartjuk, mint a régi világban, vagyis kiváló minőségű termék kerül a gyerekek tányérjára. – magyarázta a polgármester. A most kapott díjhoz 10 millió forint is jár, amivel kapcsolatban elmondta, a termelés hatékonyabbá tételére, gépeik modernizációjára fordítják az összeget. Csanádalbertiben nagyon kreatívak a Start munkaprogram résztvevői, az adventi díszek és ékszerek mellett szőtteseket is kínálnak standjuknál.

Csongrádon a csúcsidőszakhoz képest negyedére esett vissza a közfoglalkoztatottak száma. Bedő Tamás polgármestertől megtudtuk, a mezőgazdasági tevékenységet be is fejezik, a meglévő létszámmal főként díszköveket gyártanak.

Szükség van a közfoglalkoztatásra, mert bár aki tud és képes, elhelyezkedik az elsődleges munkaerőpiacon, de akadnak olyanok, akik nem tudnának ott helytállni. Az ő munkájuk is érték, akár a közterület rendezésében, vagy térkövek készítésében vesznek részt, illetve lakások felújításában is közreműködtek nálunk. – részletezte a városvezető.

Juhász Tünde kormánymegbízott a megnyitón elmondta, a megyénk 46 településén zajló 113 járási Start munkaprogramban összesen 1876 főt foglalkoztatnak idén, az országos közfoglalkoztatási programokon belül 1151 főt juttattak munkához, míg a hosszabb időtartalmú programok keretében 1755 fő csatlakozhatott.

Ezen a kiállításon kézzelfoghatóvá válik a közfoglalkoztatási program sikere, a kézműves termékek és élelmiszerek sokaságán keresztül bemutatott értékteremtés. Aki ezekhez a termékekhez hozzájut, megbizonyosodhat arról, hogy a hagyományos eljárással készített termékek időtállók, az élelmiszerek pedig egészségesek és ízletesek. – hangsúlyozta Juhász Tünde.

A Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának helyettes államtitkára, Hoffmann Imre elmondta, az a cél, hogy minél többen a nyílt munkaerőpiacon helyezkedjenek el, ám szükség van a közmunkára is. Leszögezte, a kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy munkát adjon minél több hátrányos helyzetű álláskeresőnek, jövőre 180 milliárd forintot biztosítanak a közfoglalkoztatási programok lebonyolításához. A vásár csütörtökön 16 óráig várja a látogatókat.

 

Forrás: delmagyar.hu